Станишев: В страната има глад за идеи, ГЕРБ са много слаби и изтощени

Естествено е да има въодушевление и оптимизъм в БСП след победата на президентските избори. В партията има много трезв и реалистичен поглед, че не всички гласове са за БСП. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Ситуацията в страната е такава, че има много голяма критична маса от хората и те се обявиха срещу статуквото. Този, който може да даде перспектива, той ще получи подкрепа от избирателите“, отбеляза лидерът на левицата в Европа. Станишев напомни, че има един фактор в политиката, който никой не може да контролира – това е времето. По думите му ГЕРБ днес са много слаби и изтощени. „През последните две години те показаха липса на реформи. В страната има глад за идеи. Хората са много отчаяни, чувстват се изоставени. Общото усещане е, че страната се намира в блато. Борисов прояви здрав политически инстинкт и изпревари бунтовете с оставката си. Онази енергия, която имаше по времето на първия мандат на Борисов срещу високите сметки за ток, сега се прояви по демократичен начин на президентските избори“, посочи Сергей Станишев.

„Това управление не даде чувство за посока на страната“, отбеляза Станишев и призна: „Това е голяма възможност за БСП да се концентрира върху отделни политики и какво конкретно ще направи. Най-важна е конкретиката и кой какво предлага на хората. Знам, че се работи много сериозно в БСП. Предложих на лидера на БСП да се направи оценка на последните 10 години и да се даде нова насока“. „Има нездравословни коалиции за БСП“, каза Сергей Станишев и даде пример тази с ДПС. „Нашите опоненти ще използват тази наша грешка. Ние два пъти платихме много висока цена за това управление. В бъдеще този въпрос ще се решава от национален съвет на партията, но едва след като минат изборите. Много е важно в кампанията да има смислен политически дебат, а не само взаимни нападки“, категоричен бе лидерът на ПЕС Станишев предупреди, че не можем да си позволим трайна политическа нестабилност в навечерието на подготовката на европредседателство. „Това е шанс България да прокара свои виждания и интереси в Европа“. Той отчете като най-голяма грешка по времето на тройната коалиция липсата на водене на стенограми. Според Станишев така хората не са разбрали, колко много е било свършено. По думите на лидерът на ПЕС широката лява коалиция се е случила на президентските избори и то сред самите избиратели.


image0 (9K)