Станишев: БСП все повече заприличва на популистка, а не на лява партия!

„Изпуснати шансове“ е думата на 2019 г. според президента на ПЕС Сергей Станишев. Той бе гост на предаването „Годината“ на Дарик радио.

За 2020 г. думата ще бъде „подготовка“, защото всички ще се готвят за парламентарните избори, каза Сергей Станишев. Той посочи, че казва това, защото е реалист, но би искал думата на годината да бъде „диалог“. Следващите редовни избори за парламент са през пролетта на 2021 г.

Станишев подчерта, че изтичащата година е била трудна за управление, трудна за ГЕРБ, но социалистическата партия не се възползва от пропуските на управляващите.

БСП доброволно се самоизолира и отдръпва от европейското политическо семейство на левицата, изтъква президентът на ПЕС.

БСП все повече започва да прилича на популистка, на традиционалистка, консервативна, а не на лява партия, смята Станишев. Корнелия Нинова имаше много силен старт като лидер на БСП на президентските избори, но от този момент нататък губим избори, обърна внимание той. ГЕРБ беше в криза – с „Апартаментгейт“, с отстраняването на Цветан Цветанов, но БСП пропусна тези шансове, добави той.

„Всеки може да загуби избори, но не се прави системен анализ, не се анализират грешките, а се замитат под килима. В БСП върви една тревожна тенденция – като че ли се опитваме да имитираме ГЕРБ. Лидерът се извежда над партията – сега с промените в устава, предвиждащи пряк избор на председателя. Ако предлагаш като алтернатива на ГЕРБ нещо, което прилича на ГЕРБ, трудно ще успееш. Хората искат да видят нещо различно“, подчерта Станишев.

Социалистическата партия няма как да спечели над ГЕРБ, да бъде алтернатива на ГЕРБ, ако прилича на ГЕРБ, категоричен е той. И обърна внимание на маниера да се взимат еднолични решения и да се налагат на партията.

Според Станишев има леко опростачване в БСП, а социалистическата партия винаги е била възприемана като интелигентната партия.

Очаквайте подробности!

 


image0 (9K)