„Сръбски поток“ през България заменя „Южния“

В момента работим по проектирането на газопровода Ниш – Димитровград и вярвам, че скоро ще започнем изграждането, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич.

[ad id=“263680″]

Тя потвърди, че скоро вместо газопровода „Южен поток“ ще бъде изграден „Сръбски поток“, който ще върви от България до Сърбия, пише скопският вестник „Вечер“, цитиран от БТА. Бърнабич заявила също, че съществуващата компания „Южен поток“, формирана с намерението да изгради газопровода със същото име, ще се преименува в „Сръбски поток“.

В момента работим по проектирането на газопровода Ниш – Димитровград и вярвам, че скоро ще започнем изграждането, заявила Бърнабич.

Според нея това е план на правителството и един от приоритетите в рамките на Берлинския процес – газопровод към България, който ще стане един от главните хъбове за газ в тази част на Европа чрез „Турски поток“, тъй като Русия планира през 2019 г. да прекрати транспорта на газ през Украйна.

В Сърбия вече бе обявено, че новият газопровод към България ще бъде с дължина 150 км и годишно по него ще се транспортират около 1,8 милиарда кубически метра газ. Този газопровод ще бъде двупосочен, което ще означава, че Сърбия и България ще могат една на друга да си доставят газ.

[ad id=“218001″]

За изграждането на този газопровод България е получила от ЕС 45 милиона евро, а според в. „Блиц“ ЕС е платил в сръбския бюджет за тази цел 49,7 милиона евро.

Сръбският президент Александър Вучич заяви преди четири дни, че газовата интерконекторна връзка между България и Сърбия трябва да започне да се изгражда през юни или юли тази година.

 


image0 (9K)