Сръбски медии: Съдът прехвърля между отделите си делото за екстрадицията на Цветан Василев

Апелативният съд в Белград прехвърля между собствените си отдели делото за екстрадирането в България на Цветан Василев – мажоритарeн собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка, пишат сръбски медии, цитирани btV.

Адвокатът на Василев е потвърдил пред сръбското издание „Данас“, че делото на клиента му се намира в Апелативния съд. Той се опитвал да определи кой негов отдел трябва да отговаря за екстрадицията.

За втори път делото на Цветан Василев се намира в Апелативния съд в Белград. През март 2015-а той го върна за ново разглеждане на Върховния съд в сръбската столица.

От съда отбелязват, че делото се е усложнило и объркало, защото в искането от България имало много процедурни грешки.

Сръбски медии твърдят, че отделът за наказателни дела на Белградския апелативен съд е прехвърлил отговорността по екстрадицията на Василев върху отдела за дела, свързани с организираната престъпност.

Случаят на Цветан Василев отново стана актуален за сръбските медии, защото преди дни президентът на Сърбия Томислав Николич потвърди пред журналисти, че издирваният банкер е дарил 200 000 динара (около 1600 евро) на фондация, ръководена от съпругата му.

Дарението е направено още през 2014 година след наводненията в Сърбия. Парите били преведени преди заповедта за арест на Василев, издадена от Интерпол.

Цветан Василев е имал няколко срещи с Томислав Николич. Сръбският президент е заявявал, че не се интересува от това как човек се държи в собствената си страна, а само от това дали е извършил престъпление на територията на Сърбия.


image0 (9K)