Сръбският министър на отбраната отправи сериозно обвинение към България

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин обвини България, че има „пръст“ в аферата „Крушик“, в която опозицията в западната ни съседка твърди, че е замесен бащата на друг сръбски министър – на вътрешните работи – Бранко Стефанович.

„Крушик“ е държавен сръбски холдинг за търговия с оръжие, за който в българска медия тази есен излезе информация, злепоставяща Белград. В статията се твърдеше, че боеприпаси от „Крушик“ са използвани от украинската армия срещу проруските сепаратисти в Донбас. Това било атака срещу доброто име на Сърбия и нейната оръжейна индустрия.

Пред журналисти Вулин заяви, че става дума не за афера, а за операция „Крушик“:

Най-голямата ни конкуренция в отбранителната индустрия е в България. През миналата година българският износ на въоръжение е спаднал с 37 процента, а нашият продължи да расте. И по някакво чудо операция „Крушик“ е започнала именно в България„.

Аферата „Крушик“ гръмна през ноември заедно с руския шпионски скандал в Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че това били опити на „трети страни“ да влошат отношенията му с руския държавен глава Владимир Путин.


image0 (9K)