Срив на борсата предизвика паника на Уолстрийт

Американските фондови пазари преживяха най-тежкия срив от повече от 6 години насам, което се равнява на обезценяване на акциите с 1.25 трилиона долара. Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи на търговията в понеделник с 1175 пункта, или 4.6%. В процентно изражение това е най-големият срив от август 2011 г. Същото се случи в понеделник и със S&P 500 (-4.1%) и с технологичния Nasdaq (-3.7%).

[ad id=“263680″]

..
В Азия японският индекс Nikkei 225 се понижи с 4.7% (и това е след подобряване в последния момент от най-големия еднодневен срив от 1990 г. насам), в Хонконг Hang Seng слезе с 4.5%, последван от южнокорейския Kospi (-2.6%) и австралийския S&P/ASX 200 (-3.2%).

[ad id=“225664″]

..
Негативните настроения обхванаха и петролните пазари. Лекият суров петрол поевтиня с 2,3% до 63,94 долара за барел. Европейският сорт Brent затвори търговията с цена от 67,55 долара за барел, което е най-ниската стойност от месец. Изменението спрямо петък е в рамките на 1,5%. На търговията повлияха още и укрепващият щатски долар и увеличеното производство на петрол в САЩ. Цената на златото намаля с минималните 0,1% до 1 336,50 долара за тройунция. Най-често срещаното обяснение за случилото се е притесненията на инвеститорите, че икономиката се държи толкова добре и безработицата намалява бързо, че централната банка скоро ще започне да повишава лихвите. Това означава, че кредитирането за компании и потребители ще стане по-скъпо, а доходността от държавни облигации ще се повиши.

Ефект явно оказва и реформата на Тръмп – тя създаде ситуация, в която много компании ще трябва първо да платят големи данъци, и това е проблем, тъй като повечето ще трябва или да вземат заем, или да емитират или продадат акции. Но в същото време правителството и централната банка, които доскоро бяха основните им купувачи в името на стабилизиране и стимулиране на икономиката, сега се оттеглят от тази си роля.

Източник: standartnews.com


image0 (9K)