Сред кандидатите за евродепутати има 7 сътрудници на ДС. Вижте кои са и в чии листи!

Комисията по досиетата обяви, че сред кандидатите за евродепутати има седем сътрудници на бившата Държавна сигурност.

От тях трима, логично са в БСП: Велизар Енчев, Румен Гечев и Емил Георгиев. Велизар Енчеве бил щатен служител на Първо главно управление, т.е.
разузнаването. Шефът на Политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев е
сътрудничил под името „Станислав“ на отделите на Държавна сигурност в
управленията на МВР в Хасково и Видин. Снет е от отчет през 1985 година. Проф. Румен Гечев е бил секретен сътрудник на Първо главно управление под
псевдонима „Економов“ до 1991-ва. Той е на пето място в червената листа с реални шансове за влизане в Европарламента. Бил е вицепремиер в правителството на Жан Виденов, когато се случиха масовите фалити на банка у нас.
Двама са във ВМРО – двама: Александър Урумов до 1990 г. той е бил агент на военното контраразузнаване, т. нар. ВКР, под псевдонима „Абел“. Експертът по сигурност Христо Смоленов пък до 1988-а е сътрудничил на вездесъщото Шесто управление на ДС под името „Андрей“.
Един е от “Воля” – финансистът Кольо Парамов. Той е сътрудничил на Държавна сигурност, на управление „Гранични войски“ в качеството на резидент. Подвизавал се е под името „Яков“ и снет от отчет през 1986 година.
Един има и в “Коалиция за България”, т.е. АБВ. Това е Боян Киров, който е бивш дипломат и е сътрудничил дълги години на разузнаването и контраразузнаването, като е използвал псевдонимите „Кирил“ и „Петров“.


image0 (9K)