Средновековен замък с възрожденски кьошкове или добре поддържан български манастир?

Мъжкият манастир „Свети Георги Победоносец“ е доста странен на вид за нашите ширини. В архитектурата му са вплетени различни стилове. Като го погледнеш отдалеч, с тази часовникова кула и средновековна орнаментика по основната сграда, едва ли не очакваш оттам да излезе галопирайки я някой рицар с тежко снаряжение, я царска особа, обвита в хермелин. В същото време на няколко места към фасадата са „залепени“ няколко напълно автентични възрожденски кьошка, които по някакъв начин контрастират и едновременно с това приличат на пълни с птици гнезда.

[ad id=“225664″]

Манастирът е кацнал на възвишение южно от град Хаджидимово, към Гоце Делчев, но е по-близо до границата с Гърция, отколкото до града. Той е най-големият по долината на Места и трети в Югозападна България след Рилския и Роженския.

Старото име на Хаджидимово е Сингартия (или Долно Сингартия) и затова в миналото манастирът е известен като Сингартийски или Долносингартийски. Построен е върху старо християнско светилище за първи път още през 13-ти век. По време на робството е бил изгарян и изграждан многократно, впоследствие дори е бил изоставен.

Откритата при поредно разкопаване икона на Свети Георги, смятана за чудотворна, е датирана към 1750-1800 г. Тя се пазела в олтар и не била изнасяна за поклонения. Затова постепенно била забравена и не ѝ се е отдавала особена почит. През 1961 г. по настояване на църковното настоятелство на манастира била изпратена в БАН за освидетелстване, където определят кога е рисувана. На 6 май 1961 г. е върната в манастира и осветена от Неврокопския митрополит Пимен и след това изложена за поклонение.

[ad id=“263680″]
В двора на манастира има голяма и много добре поддържана градина. В светата обител на гостите се предлага изхранване и стаи за пренощуване.

Днес манастирът постоянно се развива и доизгражда. Той много често се посещава от гръцки туристи.

Как да стигнете до Хаджидимовския манастир:

Град Хаджидимово се намира на около 13 километра от Гоце Делчев в посока ГКПП Илинден – Ексохи. Завивате близо до село Садово. Ако пътувате от Огняново, няма нужда да заобикаляте през Гоце Делчев, защото междуселските пътища в района са в добро състояние (или поне бяха).


image0 (9K)