Сребро за България на европейското по щанги в Москва

Нов медал за България на европейското по вдигане на тежести в Москва, страната ни не пропуска ден без отличие. Този път то блесна на гърдите на дебютанта Карлос Насар, който спечели сребро в кат. 81 кг. Другият наш представител Юндер Бейтула се нареди шести.
17-годишният Карлос направи два успешни опита в изхвърлянето – на 158 и на 163 кг, което го нареди втори преди паузата, на 1 кг от италианеца Антонио Пицолато. В изтласкването двамата се дебнеха опит за опит, завършиха с по 206 кг, което отреди злато в двубоя за Пицолато с 370 кг и сребро за българина с 369 кг, който обаче грабна титлата във второто движение. Междувременно Бейтула, който бе 10-и след изхвърлянето с един опит на 150 кг, успя да се пребори за призовото шесто място в крайното класиране със 196 изтласкване и 346 двубой. Бронзът в окончателната подредба бе за латвиеца Риварс Сухаревц с 22 кг по-малто от Насар.
По-рано през деня Мария-Магдалена Кирева с 95 кг се нареди пета в изхвърлянето на кат 71 кг, но в изтласкването след два неуспеха на 108 се отказа поради контузия.
Карлос Насар е от школата на Червен бряг с треньор Илиян Илиев. Още в дебюта си на голяма състезание стана европейски шампион за юноши в Милано през 2018 г. Година по-късно е със злато от световното за кадети до 17 г. в Лас Вегас и от европейското до 15 г. в Ейлат. Миналата година спечели световната купа за младежи от онлайн първенството в Перу.
Юндер Бейтула е представител на Добричката школа с треньор Тодор Кирчев. Миналата зима спечели злато и сребро на преодолимпийските турнири за Световната купа в Малта и в Иран, а на последното световно първенство в Патая грабна бронза в изтласкването.
Втората група български щангисти се завръщат в София утре, четвъртък, с полет през Истанбул, който се очаква на Терминал 2 в 20.35 ч. Сред тях ще бъдат медалистите Валентин Генчев, Божидар Андреев и Карлос Насар.
С три златни, два сребърни и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и Карлос Насар и бронзът на Валентин Генчев. Нашите са начело и в общото подреждане по всички отличия в движенията със 8 златни, 5 сребърни и три бронзови медала.
Утре и в петък няма наше участие на европейското по щанги в Москва. Българското представяне в руската столица ще завърши в събота, когато в кат. 102 кг от 11 ч. наше време ще вдигат Васил Маринов и Дейвид Фишеров, а в кат. до 109 кг от 17 ч. ще излезе европейският младежки шампион Христо Христов.

image0 (9K)