Справедливи ли са новите правила: Болнични на час, заплати на час

„Повечето от хората не разбират за какво става дума. Когато някой се разболее и боледува 5 работни дни, му се плащат 5 дни болнични и той получава същия доход за месеца. Ако, обаче боледува от сряда до неделя, получава обезщетение само за работните дни от сряда до петък“, обясни Васил Велев в студиото на Bulgaria ON AIR.

[ad id=“225664″]

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал поясни, че новата наредба работи същият принцип.

„При сумирано изчисляване на работното време, когато човек отсъства поради заболяване, е правилно да бъде компенсиран за времето, в което трябва да работи“, добави Велев.

Той отрече, че синдикатите имат контрааргументи, като според него става дума за неразбиране.

„В някои от случаите работникът ще бъде ощетен, но колкото е трябвало да работи иначе, толкова му се изплаща и когато боледува. У нас болничните се планират, постоянно растат. Средно всеки българин отсъства по 8 дни поради болест от работа годишно. В ЕС ако се стигне до 6 дни, това вече означава „червена светлина“, бе категоричен Васил Велев.

[ad id=“263680″]

Според доц. Минчо Христов, обаче, това ще „намали“ хората които се разболяват. Бившият депутат даде пример с недобросъвестни работодатели, които желаят служителите им да работят максимално дълго без необходимото заплащане.

Той напомни, че в ЕС няма нито една страна с такова ниско заплащане на труда и цитира данни от изследване на Евростат, според което производителността на труда в България е 50%.

Васил Велев бе на мнение, че в България се плаща повече, отколкото се изработва и добави, че всяка година заплащането на труда расте с над 10%.

Според Христов, проблемът не е в почасовото изплащане на болничните, а в идеята за почасово изплащане на заплатите.

„В един месец работните часове са 168 часа, но те не са разпределени равномерно. Не трябва да се създават условия да печелят измамниците за сметка на добросъвестните“, заяви Велев.

[ad id=“236993″]

„Щом ще плащате по часове дайте минимална ставка за час и на хората да се плаща почасово“, предложи бившият депутат. Основният проблем са изключително ниските доходи, пенсии и заплати. В Сърбия и Румъния минималната пенсия е 400 лв., а тук – 207 лв.“, продължи той.

„България е на добро средноевропейско равнище при компенсациите. Обсъждане на болничните няма да има – там нещата са прости и ясни, който защитава измамниците настоява за обсъждане“, завърши председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
bgonair.bg


image0 (9K)