Спортен Оскар за бургазлийка, трениращи и учеща в Стара Загора

Бургазлийка, която от тази есен учи и тренира в Стара Загора се нареди сред 10-те най-добри спортисти на морския град за 2017 година. 17-годишната Сияна Базотева е състезател по конен спорт и зае заслужено място в категорията „10-те най“ на Спортист на годината. Събитието бе уважено от родни шампиони, изявени треньори, спортни деятели, общественици, бизнесмени, представители на местната власт и много гости.

[ad id=“263680″]
Сияна са нареди под №6 в Десетката на най-добрите, след анкетни допитвания.  Тя е състезател на клуб по конен спорт „Кан Крум“ в Бургас. Най-големите й постижения тази година са свързани със спечелване на вицешампионската титла при девойките на Държавното първенство в Житница и първо място на Лига „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище в изпитания „Домейн Бойяр“, Малък тур – 5- и 6-годишни коне. 17-годишната бургазлийка е постоянен член на представителния отбор на България в балкански и европейски състезания: в Истанбул-Турция, Порто Карас-Гърция, Букурещ-Румъния, Арецо-Италия, Будапеща-Унгария, Винер Нойщат-Австрия и др., където е прозвучал националният химн на Родината в нейни победи. Сияна тренира от 6-годишна възраст, и зиме, и лете е на манежа и всеотдайно обгрижва конете в спортната база. Възпитаник на Природо-математическата гимназия в Бургас, от тази есен се премести в ПМГ в Стара Загора, за да може пълноценно да тренира и учи. Тук неин треньор е един от топездачите ни Ивайло Бонев.

Спортист №1, според анкетните допитвания, стана Радослав Константинов от колоездачен клуб „Черноморец“. Негови подгласници са Стоян Копривленски от клуб „Самурай“ и Бояна Гелова от клуб по художествена гимнастика „Черноморец“. Тази година феновете също подредиха своите фаворити чрез онлайн гласуване. Начело на техния Топ 10 застана състезателят на СК „Вромос“ Павел Шенков.

[ad id=“225664″]
По време на церемонията кметът на Бургас Димитър Николов връчи плакети на хора, фирми и организации, помагали за развитието на спорта в града. Сред отличените бяха аптеки „Фаркол“ и дистрибутора на лекарства „Фаркол“ АД. Призът от тяхно име прие д-р Таня Минчева-Базотева. Двете бургаски фирми винаги са подкрепяли спортни събития и клубове – лека атлетика, хандбал, баскетбол, шах, конен спорт.

Анкетните допитвания отредиха  още Спортни Оскари за Илиана Мичевска в категорията Спортист с увреждания, Млад талант стана Никол Андонова – лека атлетика, а за Отбор на годината бе обявен Нефтохимик Бургас, набор 2002. В онлайн гласуването наградите бяха дублирани съответно за Христо Светломиров, Александър Стоянов от СК „Акулите“ и волейболистите от „Нефтохимик“.


image0 (9K)