Според „Die Welt“ пехотата на НАТО в Прибалтика ще бъде ликвидирана на място при война

Срещата на високо равнище на НАТО във Варшава се превърна в сигнал за Владимир Путин за това, че в случай на военно нахлуване на Русия в Прибалтика, алиансът ще се сплоти и ще даде решителен отпор на „агресора”, пише Die Welt. Но според експерти, в противопоставянето на Москва НАТО на практика няма шансове, като се има предвид численото превъзходство на руските войски и наличието на т.нар. Суваркски коридор, който затруднява снабдяването на войските. Срещата на НАТО във Варшава изпрати на „непредсказуемия президент” на Русия В. Путин сигнал, че членовете на алианса ще изпратят в Източна Европа батальон с численост 4 хиляди души, пишат авторите на материала в Die Welt Торстен Юнгхолт и Юлия Смирнова.

Този батальон обаче няма да промени много съотношението на военните сили в района. „4 хиляди войници – не са голяма вреда, макар че символично това не е позитивна крачка…” – посочи руският генерал Евгений Бужински, който работи в център за политически изследвания. Освен това Русия отдавна реагира на това. „Ние ще усилваме нашите западни флангове, вече направихме много и ще направим още повече…” – добави Бужински.
Още през януари руските власти заявиха, че в Западния военен окръг ще бъдат сформирани три допълнителни дивизии с численост около 10 хиляди войници и нова танкова армия. Западните военни не скриват, че в случай на извънредна ситуация Прибалтика „няма да бъде удържана”, защото единственият участък от територията между Полша и Литва, дълъг около 100 километра, т.нар. Сувалкски коридор, се смята за най-слабото място на НАТО. На север коридорът граничи с Калининградска област, а на юг – с Беларус. В случай на нападение на Русия през Сувалкския коридор трябва да се транспортира техника и снабдяване, за да се защити Прибалтика. За Русия няма да е трудно да пререже коридора. До този извод стигнаха изследователи от американския аналитичен център RAND. Според тях „пехотата на НАТО няма да бъде в състояние да отстъпи и ще бъде ликвидирана на място”, а батальоните на НАТО в количествено отношение ще отстъпват силно на Русия. Освен това от Калининград руската армия може да организира блокада на военните кораби в Балтийско море. „Слабостта на въоръжените сили на НАТО ще позволи на Русия да ги постави пред свършен военен факт и след това ще закрепи победата си с ядрена заплаха…” – отбелязаха експертите.

Както пишат авторите в Die Welt, прибалтите знаят за тази ситуация и на срещата на НАТО подчертаваха значението на новите батальони. Присъствието на НАТО е доказателство, че „съюзниците са сплотени не само на хартия, но и в реалността”, заяви премиерът на Естония Таави Рийвас. „Става дума за това, че не само Прибалтика, но и цялото НАТО ще бъде задействано от първия момент на конфликта”
– добави естонският политик. „Ние точно даваме да се разбере, че всичките войски на страните-членки на алианса, ще бъдат против атаката срещу един съюзник…” – увери на свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. /

Източник: Издателство „Распер“ чрез   http://bultimes.com/


image0 (9K)