Според ДПС тестът за демокрация се е провалил в Стара Загора

Решението на Общинския съвет в Стара Загора за смяна на имената на повече от 800 местности в общината е тест за българската демокрация и толерантност с тревожен резултат. Това заяви в пленарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата, пише Darik. Поводът е решението на Общинския съвет в Стара Загора, но истинската ни болка и тревога е за състоянието на демокрацията, посочи Карадайъ. От ДПС призоваха отговорните институции да предприемат действия за отмяна на решението. Призоваваме всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставки за напрежение и несигурност, подкопава доверието и е провокация за националната сигурност, заяви Карадайъ.

[ad id=“225664″]

Според ДПС демокрацията се нуждае от сериозно и дълбинно осмисляне, нужен е диалог в обществото. Актове като този в Стара Загора са повод за размисъл за състоянието на демокрацията, за миналото на страната, на земята, за настоящето и бъдещето. Свобода и демокрация не може да има, докато не бъде решен въпросът за личната свобода, за помирението с миналото, с историята, в името на ценности като стабилност и сигурност, просперитет и благоденствие, каза Карадайъ.

Този акт в Стара Загора показва истинската същност на политиката на ГЕРБ, каза Карадайъ. „Те не само излъгаха 100 000, както твърдят, турци и мюсюлмани в България. Те се подиграха с тях, с техните чувства, и отвориха незараснали рани“, заяви той. По думите му ГЕРБ са доказали, че не осъзнават и не разбират силата на съграденото през мирния преход след края на тоталитарната власт, не осъзнават силата на българския етнически модел. „ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, ГЕРБ направи национализма основна държавна политика, загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности, забравяйки отговорността си пред бъдещето“, посочи Карадайъ.

[ad id=“232523″]

„Вече има проекторешения и в други общински съвети. Ясно е, че е лесно да бъдат убедени мнозинството от съветниците против турски и мюсюлмански имена. Но. Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да предприемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е: Недейте! Недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне! По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина“, каза Мустафа Карадайъ.


image0 (9K)