Спорд Каракачанов 61% от българите искат обратно казармата

Парламентарната група на Патриотичния фронт (ПФ) представи свои предложения за промении в Закона за отбраната и въоръжените сили и в Закона за резерва, с които се възстановява наборната военна служба. Предлага се на такава служба да подлежат български граждани от мъжки пол между 18 и 28 години, а онези между 28 и 32 години, които не са служили да могат да го направят доброволно. Патриотите предлагат още алтернативна военна служба от 12 месеца за онези български граждани, които нямат образование.

„Социологията категорично показа, че 61% от българските граждани са за възстановяването на наборната военна служба, а 71% са за възстановяване на трудова повинност за неграмотните“. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него плановете за изграждане на малка, професионална, добре обучена, модерно въоръжена и добре платена армия са се провалили.

„За съжаление в българската армия една немалка част от хората, които постъпват като кадрови военнослужещи са хора, които не могат да си намерят друга работа, При пръв удобен случай напускат армията, въпреки че са служили по 2, по 3 години, обучени са вече“, коментира Каракачанов. И допълни, че при алтернативна военна служба неграмотните ще могат да наваксат и някои пропуски в образованието си и да получат професия, с която да бъдат полезни на обществото, а не да чакат само на социалните фондове. Каракачанов коментира и факта, че от ГЕРБ не подкрепят предложението на патриотите, тъй като това означава допълнителни разходи за бюджета. „Преди 2 години ПФ постави въпроса да се изгради оградата по турската граница. Тогава повечето от колегите бяха против, само че необходимостта го наложи. ПФ предложи българската армия да бъде ангажирана за охраната на границата. Необходимостта и това наложи. В редица страни членки на НАТО разновидности на наборна военна служба има“. Това каза Каракачанов. И допълни, че издръжката на един наборен военен ще струва 400 лв, докато на един кадрови тази издръжка е 1200 лв. „А какво ще струва на България ако се наложи при военна ситуация да мобилизираме младите хора? Минимум 4 месеца са необходими на един младеж, за да може той да изпълнява своите воински задължения. При една военна ситуация ще имаш от една до две седмици. Ще ги пратиш на нещо, което за тях означава сигурна смърт. Кое е по-ценно – да похарчиш едни пари за подготовка на населението или да похарчиш едни човешки животи“. аргументира се Каракачанов. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов допълни: „Ще си поговорим с ГЕРБ малко по-внимателно. Годишно става въпрос за около 15 000 наборника, издръжката им е малко под 100 млн. лв. Не става въпрос за огромни суми. Когато тава въпрос за отбрана би трябвало България да намери пари“.

Източник: http://clubz.bg/

 Още по темата четете ТУК

 


image0 (9K)