Споделеното пътуване яко дразни официалните превозвачи

Един сравнително нов вид превоз става все по-популярен за хората в България. Той е привлекателен за повечето хора заради цените и удобствата, които се предлагат.

[ad id=“225664″]

Става дума за споделеното пътуване. Ако избереш да пътуваш по този начин например, пътят от София до Бургас ще ти излезе 15 лв.

В Интернет пространството има сформирани доста групи за споделено пътуване. Там всеки може да обяви дали предлага или търси места и в кои посоки. Обявява се от къде се тръгва, в колко часа, с каква кола ще се пътува. Някой дори предлагат опцията „вземане и оставяне от и до адрес“.

Публичната група Споделено пътуване в Фейсбук например има над 9800 членове. През летните месеци повечето обяви са за Бургас и Варна, и курортите около тях като до Слънчев Бряг и Несебър се стига за 20 лв.

Старозагорци също имат сформирана такава група, но за разлика от предната група тя е затворена. Това е групата „Пътуващи между Стара Загора и София“. Тя има над 3300 членове. За да влезеш в нея обаче ти е нужно одобрение. Ако избереш да пътуваш чрез тази група можеш да стигнеш до София за около 10 лв.

[ad id=“225664″]

Всичко това хвърля в ужас официалните превозвачи. Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи коментира пред „Труд“, че заради загубата на пътници от споделеното пътуване и нелегалните превозвачи автобусните билети са поевтинели с 10 % през тази година.


image0 (9K)