Спиреята – напълно безвреден аналог на аспирина

 

Според съвременните изследвания, спиреята има силно нервноуспокоително действие, което е в пъти по-силно от това на валерианът. Твърди се, че това е лечебно растение, което притежава най-високо съдържание на естествени салицилати. Поради тази причина, спиреята е обявена за напълно безвреден аналог на аспирина.

[ad id=“225664″]

Билката има двойно действие върху организма. От една страна, тя помага за подобряване на настроението, а от друга страна действа успокояващо. Стимулира и хормона на радостта – серотонин.

В спиреята се съдържат редица полезни вещества – салицилати, витамин С, етерични и есенциални масла, флавоноиди, кумарини, минерали, ритин и хепарин.

[ad id=“263680″]

Бяла Спирея
Тя действа аналгетично, противовъзпалително, антикиселинно, потогонно и диуретично.

Интересен факт е, че спиреята помага за облекчаване на симптомите на бактериални и вирусни състояния, като дребна шарка и варицела.

Подпомага храносмилателната система – успокоява колики и диспепсия, гастрит и колики, възпаления на червата и стомаха, пептичните язви, ентерит и язви на стомаха, помага при синдрома на раздразненото черво.

[ad id=“237001″]

Спиреята облекчава менструалните болки и успокоява нервната система – премахва главоболието, невралгията, нервни спазми и спомага нормалният сън.

Облекчава и мускулните проблеми, спира възпалителните процеси, помага при грип и дихателни проблеми.

Лечебното растение е чудесен антидот при натравяне и инфекции, облекчава болки и понижава високата температура.

Спиреята може да се използва като заместител на аспиринът, но без да дразни стомаха, затова горещо се препоръчва. Заради своята прилика с аспиринът и редицата си полезни действия, билката се използва в редица продукти.

[ad id=“238430″]

Начин на употреба:

Залейте 2 с.л. цветове спирея с 500 мл гореща вода. Оставете ги да се запарят за 10-15 минути до 1 час. Приемайте по 100 мл от отварата 4 пъти на ден преди хранене.

Вреди от спирея

Макар и полезна, спирея има някои противопоказания. Цветовете или корена на спирея не е препоръчителен за бременни и кърмещи жени. Логично билката е противопоказна и за хора, които са алергични към аспирина и салицила заради сходните вещества в спиреята и аспирина.

Билката не се препоръчва за хора, които приемат антикоагулиращи лекарства или страдат от сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Освен това продължителното приемане на запарка от спирея, повече от 3 седмици, е противопоказно, защото свръхдозирането може навреди на бъбреците и сърцето.

източник: ezine.bg


image0 (9K)