Спират целия спорт в Италия до 3 април

Олимпийският национален комитет на Италия (КОНИ) взе решение да спре всички спортни прояви до 3 април, включително и мачовете от Серия А.

Шефът на КОНИ Джовани Малаго обяви, че предстои да бъде издадено постановление, за да влезе решението в действие.

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте предстои да издаде това постановление, което да влезе в сила.

„На срещата взехме решение да прекратим всички спортни дейности на всички нива до 3 април. Правителството трябва да издаде това постановление“, каза Малаго.

КОНИ взе това решение на извънредна среща, която се състоя в Рима.

Следователно първенството в Серия А също ще бъде спряно.

Правителството ще ратифицира решението с указ.

Малаго събра президентите на спортните федерации и отборите във Форо Италико, за да бъдат взети спешни мерки в борбата с коронавируса.

„Намираме се в спешна ситуация за страната и за спорта, която няма прецедент в историята“, добави шефът на КОНИ.

Някои от шефовете на федерациите и клубовете се включиха в дискусията през Skype и в края на дискусията беше взето единодушно решение, че „всички решения, взети от отделните федерации, трябва да се считат за правилни и в пълно съответствие с издадените и действащи в момента правила и закони“ и да бъдат спрени „всички спортни прояви на всички нива до 3 април“.

За да се съобрази с това решение висшето ръководство на италианския спорт също реши да „помоли регионите, като спазва конституционната им автономия, да стандартизират единни наредби към решенията на правителството“.

Италианският спорт също така изисква от изпълнителната власт да включи и професионалния освен любителския спорт в обявения план за финансова подкрепа и да компенсира породените неудобства и загуби.


image0 (9K)