Спират плановите операции и приема на болни в шест области

Според заповедта на министъра на здравеопазването се спира плановият прием и плановите операции в болниците, където заболеваемостта е над 120 души на 100 хиляди. Това са червените области – София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен.

В други области продължава приемът, но се преустановява само плановата оперативна дейност. Останалите области, оцветени в жълто, са със заболеваемост 20-60 на 100 000, само Видин е под 20. Заповедта на здравните власти влиза в сила днес, 25 октомври, до 30 ноември.

Забраната за планов прием и операции не се отнася за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.

„Не бива да имаме спиране на свободното движение, хората със заболяване не трябва сами да преценят как да постъпят – дали да ходят, дали не. Потърсете лекаря, той ще реши кое е най-добре за вас“, заяви Андрей Марков, управител на „Аджибадем Сити Клиник“.

Със 100 заболели на 100 хиляди население, Кърджали влезе в оранжевата зона, което спря плановите операции в болниците.

„Ако евентуално състоянието на пациентите, които са предвидени за планови операции, се влоши, съвсем нормално е тази операция да бъде проведена“, посочи д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ- Кърджали.

Притесненията на Националната пациентска организация, обаче, са за дните след премахването на мерките.

„Всички, които нямат спешни състояния, трябва да изчакат. Лошото е, че това се случва за втори път тази година и очакваме след края на пандемията да има наплив на пациенти, които са късно диагностицирани ли не са получили навреме помощ“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

В очакване на резултата от новите мерки лекарите алармират, че леглата в болниците привършват. Всичките места в COVID отделението на столичната болница „Св. Йоан Кръстител“ са заети.

„Клиничната картина протича много динамично, имаме доста случаи на спешни реанимационнни интензивни грижи, да се интубира пациентът, въпреки че нямаме такива легла. Да повярват, че наистина има това заболяване. Всеки сам да бъде критичен и да поеме отговорност“, призова Мария Замфирова, зам.-директор, Университетска Първа МБАЛ София „Св. Йоан Кръстител“.

И още от заповедта на министъра: Всички лечебни заведения в областите с най-висока заболеваемост са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат, гласи заповедта. В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 000 този процент е 5.

Автор: Николета Хаджийска, бТВ

 

 


image0 (9K)