Спипаха иманяри с голямо количество артефакти от различни епохи (Снимки)

Трима иманяри са задържани в ареста за 72 часа, след полицейска акция свързана с културно-исторически ценности. Тя е проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол. Двама от арестуваните са на 25 и 46 години от Бургас, а третия е на 62-години от Елхово. Това, съобщиха на брифинг в Ямбол шефът на Апелативна прокуратура Бургас Любомир Петров, ръководителят на окръжна прокуратура Ямбол Дойчин Дойчев и гл.комисар Генчо Иванов, шеф на ОД МВР Ямбол.

[ad id=“225664″]

На 3 септември в Елхово, непосредствено след осъществена сделка с предмети с културно-историческа стойност, са задържани двама мъже – на 25 и 46 години от Бургас, пътували с леки автомобили. При последвалото претърсване на два адреса в Елхово и три в Бургас са намерени и иззети около 1000 артефакта, от тях 748 монети от различни епохи, множество пръстени, фигури, печати, други антични предмети и седем металотърсача. Задържани са четирима мъже – двамата от Бургас и двама от Елхово.

[ad id=“237001″]

В хода на разследването, двамата бургазлии и 62-годишен жител на Елхово са привлечени като обвиняеми и с прокурорско постановление са им наложени 72-часови мерки за неотклонение „задържане под стража“.
Разследване е предприето във връзка и със съпричастността на четвъртия задържан и по други подобни случаи.

Назначена е експертиза за установяване на точния вид, брой, епоха на произход и стойността на предметите. Директорът на Регионален исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев поясни, че по първоначална оценка, става въпрос за автентични предмети, археологични културни ценности, като находките са в диапазон от V век пр.н.е., елинистическата, римската и византийската епоха, късното Средновековие и османския период. Сред иззетите културни ценности има предмети с много висока историческа стойност.

[ad id=“225664″]

Работата по разследването продължава.

Информация за времето, пътната обстановка, КАТ, актуални свободни работни места и др. може да видите на ЗАРАТА.инфо.


image0 (9K)