Спешно правят нов закон – срещу футболното хулиганство

„Не откриваме топлата вода – проучихме и сме ползвали изключително опита на Англия, Испания и Италия. В Англия днес да отидеш на футболен мач е като да отидеш на театър, бащите спокойно водят децата си”, категоричен е депутатът от НФСБ

[ad id=“225664″]

„Спешно подготвяме нов Закон за футболното хулиганство. В парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, съвместно с Министерството на младежта и спорта работим върху новите текстове вече близо 6 месеца. Зачестилите инциденти и последният случай с ранената служителка на МВР обаче, показа, че въвеждането на новите разпоредби трябва да станат факт в най-скоро време”. Това заяви депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти” и председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, съобщават от пресцентъра на партията.

[ad id=“263680″]

Преди ден той анонсира законодателната инициатива по време на съвместна среща на представители на Министерството на младежта и спорта, на МВР, народни представители от спортната и вътрешна парламентарни комисии и БФС.

„Законът предвижда категорично и ясно разписване на отговорностите на всеки един участник при организирането на спортните мероприятия. Няма да допуснем размиването на отговорностите“, уточни Славчо Атанасов.

[ad id=“237001″]

„Не откриваме топлата вода – проучихме и сме ползвали изключително опита на Англия, Испания и Италия. Знаете, в Англия успешно се справиха с футболното хулиганство – днес там да отидеш на футболен мач е като да отидеш на театър, бащите спокойно водят децата си”, каза председателят на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Един от вариантите, който се предвижда, е въвеждането на така наречените стюарди по време на футболна среща – така, както е в Англия. Припомняме, че по време на петъчната среща Славчо Атанасов е поел ангажимента до два месеца новият Закон за футболното хулиганство да бъде готов и влезе за обществено обсъждане. Ще се искат становища на футболни клубове, на клубове на феновете, на институции.

[ad id=“236999″]

Също така представителите на МВР, Министерството на младежта и спорта и народните представители от двете парламентарни комисии договориха краткосрочни и дългосрочни мерки, така че хулиганите да бъдат изгонени от футболните терени.

„Защото спортът не е война. И на терените няма място за бомбички или бой”, категоричен бе депутатът от НФСБ и шеф на спортната комисия.

[ad id=“236993″]

Сред краткосрочните мерки са поставяне на допълнителни камери по стадионите, засилено полицейско присъствие и засилено претърсване. Сред дългосрочните, освен новият закон за футболното хулиганство, се предвижда нова наредба за сигурността на спортните обекти, въвеждане на възможности за проверка на самоличността на всеки един, който е закупил билет, както и промяна на наредбите за санкции на БФС.


image0 (9K)