Спешно! Обществената поръчка за трасето за „Турски поток“ тръгва преди Коледа

След 31 януари ще стане ясно има ли достатъчно газ за евентуално разширение на газопреносната мрежа

Държавата се забърза да разшири газопреносната мрежа на страната, което е и записано в енергийната стратегия на България. Още на 21 декември пускаме обществената поръчка за разширяването на трасето от българо-турската граница до българо-сръбската за тръбата за „Турски поток“, която съвпада и с инфраструктурата за газовия хъб „Балкан“.

Крайната дата за участие в конкурса за обществената поръчка е 31 януари 2019 г., което е и крайната дата на пазарния тест от третата, обвързваща фаза. Ако дотогава няма достатъчно заявен капацитет за транзит на газ от страна на „Газпром“, „Сокар“, „Газтрейд“ и други кандидати, няма и да осъществим обществената поръчка. Затова тя е обявена под условие и няма осигурено финансиране.

Това стана ясно от изявлението на енергийния министър Теменужка Петкова в парламента, направено съвместно с шефа на „Булгартрансгаз“ и с председател на енергийната комисия Делян Добрев.

Около същата дата – 21 декември, се очаква и КЕВР да обяви старта на пазарния текст от третата фаза.

Министър Петкова заяви, че следваме стриктно европейските правила и европейските директиви, както следваме и нашите приоритети. Концепцията за изграждането на газоразпределителния център е изцяло съобразена с ЕК, уточни тя.

Петкова не отговори на въпроса за желанието на Гърция да ни измести, като „Турски поток“ мине през нейна територия. Концепцията за изграждането на газоразпределителния център е изцяло съобразена с ЕК, посочи енергийният министър.


image0 (9K)