Спешни мерки срещу африканската чума по свинете и инфлуенца по птиците предприемат в Старозагорско

Реална е опасността заболяването  високопатогенна инфлуенца по птиците да проникне на територията на страната ни от диви, мигриращи птици. При съмнение за наличие на африканска чума по свинете, собствениците ще бъдат задължени незабавно да уведомят кмета и ветеринарния лекар, обслужващ обекта в съответното населено място.

Областният управител инж. Георги Ранов свика днес заседание на Областната епизоотична комисия. На него бяха обсъдени и приети мерки за предпазване на страната от възникване на заболяванията африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците. Наскоро огнища на инфлуенца бяха констатирани в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска.

След доклада на д-р Боян Папазов, началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ, Стара Загора, участниците в комисията приеха мерки за предотвратяване на разпространението на двете заболявания в Старозагорска област.

Дирекцията за безопасност на храните ще организира извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност във всички свиневъдни обекти и ще запознае собствениците с клиничните признаци на заболяването.

При съмнение за наличие на африканска чума по свинете, собствениците ще бъдат задължени незабавно да уведомят кмета и ветеринарния лекар, обслужващ обекта в съответното населено място. Ще се засили контролът върху сметищата и паркингите за спазване забраната за отглеждане на свине на територията на депа за отпадъци. Кметовете и кметските наместници по места ще трябва да информират собствениците на птицевъдни обекти и обекти тип „заден двор”, че не бива да допускат излизането на птиците извън дворовете и контакт между птици, живеещи в дивата природа с домашни птици. Домашните патици и гъски трябва да се отглеждат разделно от другите видове домашни птици.

Утре, 16 ноември, областният управител инж. Георги Ранов ще издаде заповед с всички мерки, които е необходимо да предприемат съответните институции, за да се предпазят животните и птиците в Старозагорска област от опасните заболявания.


image0 (9K)