Спешна среща при Борисов заради заплатите на медицинските сестри

Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща в Министерския съвет по случай казуса със заплатите на медицинските сестри. На нея присъстваха здравният министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

„Искахме да осигурим необходимия ресурс за медицинските сестри и го направихме чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК“, заяви Ананиев.

Срещата бе поискана лично от премиера, който спешно се върна от Варна, за да изслуша всичките заинтересовани страни, които са свързани с така нареченото разследване за 50-те млн. лв., които правителството отпусна през април.

През март Министерски съвет приема постановление, с което увеличава бюджета на Министерство на здравеопазването с 30 млн. лв. С тях се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. Идеята на това постановлние беше през дейността, която извършват лечебните заведения, извън задължителното здравно осигуряване, да се осигури ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи, обясни здравният министър.

По думите му един месец по-късно Министерски съвет решава да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които отново да минат през наредба 3. След събраната необходима информация от лечебните заведения се установява, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв. Именно затова средставата са намалени. Правителството решава да осигури средства от бюджета на НЗОК. Така идва решението да бъдат изменени цените на клиничните пътеки, които да осигурят необходимия ресурс.

Увеличението на цените на клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени, допълни още министър Ананиев.

50 млн. лева са влезели допълнително в системата по линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клинични пътеки, заяви управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Цените на 121 клинични пътеки са увеличени в различни ценови диапазони – от 10 до 30%. Отделиха се средства за скенери, за раждания, уточни проф. Григор Димитров, който е представител на БСК в Надзорния съвет на Касата.

 


image0 (9K)