Спешна помощ: Непрекъснато имаме сигнали за коронавирус, проверяваме!

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска разкри как протича извозването на пациенти със съмнение за коронавирус.

„Направили сме организация на цялостно ниво, по принцип пациент, който е бил контактен, трябва да се свърже с личния лекар. Той да подаде сигнал и да прецени дали човекът трябва да се извози до болницата за тест, или да бъде насочен към лечение вкъщи, ако симптоматиката не е за коронавирус. Когато ни се обади личния лекар, изпращаме линейка, взима се пациентът от домашен адрес и се закарва до опроделените за това болници, където да се направят всички тестове“, коментира пред БЛИЦ Катя Сунгарска.

Тя обясни и дали Спешна помощ разполага с необходимите защитни средства: „Засега имаме осигурени костюми, специални гащеризони, очила, маски, ръкавици и калцуни, които са надежна защита за екипите ни. Нямаме определени отделни линейки, няма как да се направи тази организация. Всяка линейка след извозването на такъв пациент се дезинфектира със специални препарати, измива се отвън и от вътре, затваря се за известно време, както е по предписание, след което отново е годна за ползване.“

Катя Сунгарска допълни още, че всекидневно има сигнали за пациенти, които може да са с коронавирус: „Ние традиционно ходим по сигнали, днес до обяд бяха пет такива пациенти извозени, всеки ден возим. Опитваме се да следим какво се случва с тях, не можем да обхванем всички, но засега няма потвърждение на съмнението за болни. Имаме пункт и на Калотина, оттам също се возят такива пациенти. Лекарите ни и медицинските служители работят под голямо напрежение, голям стрес и, разбира се и те се притесняват, защото все пак са в контакт, макар и с всички предпазни защити. Всеки има семейство, деца, партньор, възрастни родители или близки. Разбра се, че вирусът е нещо, което може някой дори да не разбере, че е изкарал, а в същото време да бъде приносител. Има го и изтощението, цялата ни служба е на бойна нога от доста време, всички са на стендбай и сме в абсолютна готовност. Засега няма нещо, което да е черезвичайно и да буди притеснение“, разкри още Катя Сунгарска.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ


image0 (9K)