Спецпрокуратурата обвини Лилана и още четирима за злоупотреби с евросредства

На 25 април 2020 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на пет лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Те са задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. При извършените действия по разследването от следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.

На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Днес, 26 април 2020 г., Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции.

Припомняме, вчера певицата Лиляна Деянова (известна като ЛиЛана), брат ѝ Александър Деянов (бийтбоксърът SkilleR) и още трима души бяха арестувани при операция на Специализираната прокуратура. През последните години Лилана се появява в публичното пространство не като поп изпълнител, а като технологичен предприемач. Тя презентира платформата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за информация в реално време за катастрофи и ремонти, а освен това е в съвета на директорите на тол оператора „Телетол“. Отново с нея е свързана и платформата за подаване на сигнали за нередности civi.bg.


image0 (9K)