Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха банда за данъчни престъпления за милиони!

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери, обявиха на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев и ръководител на Специализираната прокуратура, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и зам.-ръководителят на Специализирана прокуратура Кирил Пейчинов.

Набирани са лица с нисък социален статус, които да участват в обществени поръчки за саниране на сгради и строително-ремонтни работи на територията на страната. Тези фирми издават фактури, които обаче не се осчетоводяват, неправилно се определя данъчния резултат и се избягва плащане на данъци, заяви Кирил Пейчинов, цитиран от Новини.бг.

Санирани са обществени сгради, като например детски градини, извършвани са дейности като почистване на корита на реки. Престъпната дейност е извършена в периода 2017-2018 г. на територията на цялата страната. Една от общините, в които са действали престъпниците, е Главиница, Силистренско.

Само едно от дружествата не е внесло за една година ДДС за 380 000 лева, а дружествата са десетки, добави той.

Акцията е проведена на 18 декември на територията на София. Претърсени са моторни превозни средства, иззети са печати, електронни подписи, компютърни конфигурации, средства за комуникация.

Към наказателна отговорност са привлечени четири лица за организирана престъпна група. Повдигнато им е обвинение за данъчни престъпления и пране на пари. Внесено е искане за най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“, уточни Пейчинов.

Иван Гешев посочи, че дали кметове са вземали подкупи, за да дават поръчките, ще е предмет на отделно разследване.


image0 (9K)