Специализираният апелативен съд отказа да пусне Атанас Бобоков от ареста

Пламен и Атанас Бобокови бяха обвинени са участие в организирана престъпна група, свързана с внос на боклук от Италия

Специализираният апелативен наказателен съд отказа да пусне от ареста бизнесмена Атанас Бобоков. Това се случи въпреки твърденията на защитата му, че през последните седмици той е бил подложен на лечение, след което здравословното му състояние се е влошило.

В началото на юни Атанас Бобоков, брат му Пламен, двама техни служители, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесменът Николай Миховски бяха задържани по време на мащабната акция на прокуратурата по линия на добилото популярност още в края на миналата година досъдебно производство за вноса на боклук. То започна през декември 2019 г., когато край Плевен бяха открити 9000 тона отпадъци от Италия. Впоследствие те получиха и обвинение за участие в организирана престъпна група (ОПГ).

Според описваната от разследващите схема Красимир Живков е в близки отношения с братя Бобокови, от което те са се възползвали, за да контролират издаването на разрешения за внос и износ на отпадъци. Самият Живков обаче отрича да познава останалите обвиняеми.

Ролята на бившия шеф на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен Габриел Савов е била да не упражнява ефективен контрол над дружествата, складиращи отпадъци, както и да въздейства на подчинените си да извършват фиктивни проверки, сочи държавното обвинение.

Николай Миховски и Айгюн Еминов пък са основните фигури, свързани с откритите край Плевен 9000 тона битови отпадъци. Те бяха складирани на площадка в местния завод „Мир“, собственост на Миховски и наета от фирмата на Еминов „Феникс Плевен“ ЕООД, която преди е била притежание на Миховски.

През юли Специализираната прокуратура откри 30 тона отпадъци от акумулаторни батерии край Червен бряг, част от които са генерирани от дружество, свързано с двамата братя.

Братът на Атанас – Пламен Бобоков бе обвинен и в търговия с влияние заради разменени комуникации между него и съветника на президента Румен Радев Пламен Узунов.

В средата на юли стана ясно, че двамата братя са наели американска компания, която да лобира за интересите им във Вашингтон.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)