Специализираните съдии отрекоха основен принцип в римското право

„Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!“

Това изненадващо послание отправиха в четвъртък към обществото специализираните съдии по повод критиките срещу безпрецедентно тежките присъди по делото „Иванчева“, произнесени в понеделник.

Подобен призив обаче влиза в директно противоречие с един от основните принципи в римското право: правото е изкуство на справедливото и доброто (IUS EST ARS BONI ЕТ AEQUI). Става въпрос за един от фундаментите на цивилизацията, датиращ още от II век след Христа, когато го въвежда Публий Ювениций Целз.

Очевидно обаче в апелативния специализиран съд не са съгласни с него. Именно на сайта на второинстанционния спецсъд се появи първо въпросната позиция. Впоследствие тя беше публикувана и на интернет страницата на първоинстанционния спецсъд.

„Правосъдието е висша ценност, ако се стреми към най-висшата – справедливостта! Правосъдието се постига от Вас и нас ЗАЕДНО! Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват. Правосъдието не се произвежда в телевизията. То се ражда САМО в съдебната зала! И милион пъти да чувате една гледна точка, тя си остава една. Съдът чува всички”, се казва в позицията, споделена от спецсъдиите.

Проблемът в нея е, че по презумпция защитава решението на съдия Иво Хинов да осъди Десислава Иванчева на 20 години затвор, Биляна Петрова – на 15, а Петко Дюлгеров – на 12. Т.е. според официалната позиция на двете инстанции тези присъди са правилни и кореспондират със справедливостта, макар и не с добротата.

Апелативният спецсъд обаче все още не е разгледал този процес по същество и това тепърва предстои. Възниква въпросът – дали задължителната безпристрастност на магистратите не може да се смята за компрометирана от споделянето на подобна позиция на официалния сайт на съда?

Съмнения в тази посока съществуват и заради обстоятелството, че повечето от апелативните спецсъдии са се произнасяли по ареста на Иванчева и Петрова, приемайки, че по делото има достатъчно данни за вината им. Благодарение на прокарана от управляващите промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) обаче вече няма пречка съдия, произнасял се по мярка за неоклонение, да гледа след това и делото по същество.

В началото на седмицата спецсъдът осъди на общо 47 години тримата подсъдими по делото „Иванчева“, признавайки ги за виновни по обвинението им за искане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Позиция на специализираните съдии (без редакторска намеса)

„Правосъдието е висша ценност, ако се стреми към най-висшата – справедливостта!

Правосъдието се постига от Вас и нас ЗАЕДНО!

Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват.

Правосъдието не се произвежда в телевизията. То се ражда САМО в съдебната зала!

И милион пъти да чувате една гледна точка, тя си остава една.

Съдът чува всички!

Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!

Справедливостта е нашият труден път, който мнозина не са готови да последват.

Не питайте: „Защо сега?“

Никога не е късно да израстнем!“


www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)