Специализираната прокуратура издаде европейска заповед за разследване на главния редактор на „Биволъ“

Специализираната прокуратура издаде европейска заповед за разследване на територията на Република Франция, съобщиха от държавното обвинение. В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „ТАД Груп“, съобщи 24 часа.

Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов пред БНР отрече да има връзка с разследваната заради кибер атаката срещу Националната агенция за приходите фирма ТАД Груп. След като името на Чобанов и на разследващия сайт се появиха в публикаваните от прокуратурата доказателства по делото, от спецобвинението обявиха, че ще поискат с европейска заповед за разследване той да бъде разпитан от френските власти.
Пред „Хоризонт“ Атанас Чобанов заяви:
„Извън публикациите на медиите, нищо не знам. След като започна това разследване и публикациите в медиите, тогава научих, че има такава група. Нямаме комуникация с Кристиян Бойков и какъв беше там, Иван Тодоров. Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ“ към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим. … Има целенасочено действие на прокуратурата, с което тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни“, каза пред БНР Атанас Чобанов.
Чобанов обясни, че в момента е на почивка в Европа и заяви, че ще съдейства на френските власти, когато те се свържат с него. Той отрече да има каквато и да е връзка с разследваната заради кибератаката срещу Националната агенция за приходите „ТАД Груп“.

„Преди около две седмици получихме от анонимен чат информация, че сайтът на Комисията за защита на личните данни е пробит. Обърнахме се към тях, към Националния център за реакция при инциденти в киберсигурността. Те затвориха пробойната и даже публикуваха благодарствен адрес. Направихме проверки – на 14 хиляди души данните бяха неправомерно достъпни. Това е анонимен източник, за който аз не знам кой е“, обясни той в предаването „12+4“.


image0 (9K)