Спектакълът „Ах, Тамара!“ или островът на влюбените – в Стара Загора

На сцената на Държавна опера-Стара Загора на 12 октомври от 19 часа ще гостува спектакълът „Ах, Тамара!“.

[ad id=“225664″]

„Ах, Тамара!“ /Акдамар-островът на вечните влюбени/ е спектакъл  на Театрално-музикален център – Кърджали, реализиран по проект „Легенда за Тамара“, част от програмата на Пловдив 2019- Европейска столица на културата.

Режисьор на спектакъла е известния хореограф в областта на модерния танц Татяна Соколова, музиката е на утвърдения композитор Георги Арнаудов, костюмите са на Томиана Томова-Начева, либрето Сабиха Местан.

Участват Атанас Атанасов, Ганка Кирчева, Красимир Ненков, танцьори и актьори от ТМЦ-Кърджали.

[ad id=“263680″]

Преди много години, в тези земи, двама влюбени от различни религии написват любовта си във вълните на езерото Ван. Те са само влюбени, но се превръщат в легенда. Тяхна единствена религия е любовта.

 Ван е най-голямото солено езеро в света и е в Арменското плато в  Източна Турция. В него се вливат 4 малки реки – Бендимахи, Зейлан Дереси, Карасу, Мичингер. Четирите най-големи острова в езерото са Акдамар, Чарпанак, Адър и Куш.

[ad id=“263680″]

Според местните легенди, островът Акдамар получава своето име от трагична любовна история. Мъж се влюбва в жена на име Тамар, която живеела на острова. Той я е посещавал всяка вечер, докато една нощ вълните на езерото не го погълват. Докато потъвал,  той извикал „Ах, Тамар!” и оттам Акдамар. Местният фолклор разказва, че езерото Ван е омагьосано и ангели редовно излизат от него.

 „Ах, Тамара!“ – тук миналото се преплита с настоящето, историята с легендите, духовното с материално, вълшебството – с реалността. Буди чувство за нереалност и божественост.


image0 (9K)