Спас Панчев от БЗНС: Ако има конструктивна опозиция, Борисов ще може да вдигне двойно пенсиите и заплатите

Спас Панчев е сигурен, че пенсиите ще бъдат двойно по-високи, а средната работна заплата ще бъде поне с 50% по-висока. Според него, пари има, но трябва да има ред и правила в държавата.

“Защо напуснахте БСП, но ми отговорете не по масонски завоалирано, а откровено като човек, който милее за България”, пита Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“.

[ad id=“225664″]

Спас Панчев отговори, че са били коалиционни партньори с БСП до миналата седмица. 15 години са били коректен партньор.

“Помня един случай, когато Ви поканих да гостувате в предаването, Вие приехте, а след това от БСП Ви разпоредиха да не идвате. Така ли беше”, попита Беновска.

Това е било решението на коалицията, посочи Спас Панчев. По-малкия партньор БЗНС “Александър Стамболийски“ винаги се е съобразявал с решенията на БСП, но не е редно да ти се отнема възможността да споделяш пред медиите мнението си.

“По-леко ли дишате”, попита Беновска.

“Първият ден като излязох от нас все едно един чувал го нямаше на гърба ми“, отговори Панчев.

Димитър Георгиев остана в ПГ на БСП, посочи Беновска.

Той каза, че близките и роднините му са го натиснали да остане с БСП. Не е подал заявление за напускане на БЗНС “Александър Стамболийски”, но предполагам, че ще подаде, допълни Спас Панчев.

“На последната пресконференция на БСП Корнелия Нинова подчерта моя интерес към вътрешнопартийните движения в БСП и ме покани да стана член на БСП. Аз светкавично казах “Окей”. Но може ли във Вашата организация в “Оборище” и Нинова каза “Да”. Аз попитах дали ще ме направите член на Националния съвет, защото той е този, който решава нещата. Нинова каза, че има време за тази работа. Да ставам ли член, според Вас, след като толкова години сте близък с БСП”, попита Беновска.

“Някога членовете на БСП бяха 1,2 милиона, а сега са няколко десетки хиляди. Има много свестни хора в БСП и отдадени на идеята. От Вас зависи, ако може в колектив да работите, от който се изпълняват нареждания, сигурно ще се чувствате комфортно”, даде съвет Спас Панчев на Беновска. БЗНС има 15 000 членове и между 70-80 хиляди гласа. Земеделците ги има вече 119 години. Този партия има многогодишна история.

В последно време повече има лични мотиви в решенията, които се взимат, за сметка на колективните органи. Няколко души около Корнелия Нинова са упълномощени да взимат решения и да ги изпълняват. Спас Панчев направи сравнение на предишните ръководство на БСП начело с Михаил Миков и Сергей Станишев и посочи, че те са вслушвали и в други, не са били толкова еднолични в решенията си. Той даде пример с коалицията, която като коалиционен съвет се е събирала само един-два пъти.

 В коалиция “БСП лява България” партиите са били 13, докато в сегашната коалиция “БСП за България” са останали 5, 4 след напускането на партията на Спас Панчев. Това са Комунистическа партия “Нова Зора”, Тракийските дружества, “Екогласност” и БСП. Коалиционният съвет е трябвало да обсъди вота на недоверие, но това не се е случило, защото той е дискутирал само битови въпроси на коалицията. В миналото винаги в ръководството на ПГ на БСП е имало представители на коалиционните партньори, колкото и малки да са, подчерта Спас Панчев.

[ad id=“225664″]

 “Основателни ли са Вашите претенции? Вие от колко време участвате в коалиции с БСП”, попита Беновска.

Спас Панчев отговори, че от 2005 година е лидер на БЗНС и е участвал в коалиции с БСП, а преди 1990 година, БЗНС е бил традиционен партньор на БСП. Като коалиционни партньори, земеделците не искат да са просто част от БСП, а да запазят своето лице. Съгласно последния договор на коалицията, БЗНС нямат право да издигат техни кандидати за местни избори. А коалицонният договор е подписан в последния момент преди изплащането на субсидията, за да не се забави внасянето на документите.

 „Техноимпекс“

“Избяхвате ли да говорите за “Техноимпекс” и защо”, попита Беновска.

“Да, пет години съм бил ръководител на “Техноимпекс”. След това дойде друг ръководител – Корнелия Нинова. И оттогава имах забрана да влизам във фирмата, макар че считам, че ако някой е дал пет години от живота си и е оставил работеща фирма, не бива да му се забранява да влиза. Може би се страхуваше Нинова да не преча на работата й. В добро финансово състояние оставих “Техноимпекс”. Когато станах директор имахме 6,5 милиона долара задължения , когато напуснах “Техноимпекс” имаше над 1,5милиона налични пари. Оставил съм фирмата в стабилно състояние. Много хора през тези години намериха работа зад граница, успяха да построят апартаменти, да си купят коли, бяха много доволни”, отговори Спас Панчев.

“Как продължихте да работите в политиката с Корнелия Нинова, след като Ви е било забранявано да влизате в “Техноимпекс”, попита Беновска.

Спас Панчев каза, че в правителството на Сергей Станишев, той в бил зам.-министър на отбраната, а Нинова е била зам.-министър на икономиката и двамата са били съпредседатели на Българо-руската комисия по военно сътрудничество. Това е бил първият допир на Спас Панчев с Корнелия Нинова. Той е категоричен, че не иска да се занимава с интриги.

Как БЗНС „Александър Стамболийски“ ще продължи да изпълнява обещанията си пред избирателите?

“Като излизате от коалицията с БСП, какво от Вашата програма и партийни цели на БЗНС няма да може да бъде осъществено”, попита Беновска.

Излизането от коалицията с БСП няма да попречи на БЗНС да продължи да работи в изпълнение на програмата си. Независимият народен представител има същите правомощия като другите депутати, дори когато внесе закон той ще е независим, а не на опозицията. Спас Панчев допълни, че също е бил разочарован, че не са го сложили в комисията по земеделие, като земеделец.

Разпространението на чума по животните в някои региони на България

“СДС имат оставката на шефа на БАБХ. Какво е Вашето мнение? Не е ли редно да се създаде един застрахователен пул, който да застрахова животни, посеви, къщи, срещу наводнение и др”, попита Беновска.

Спас Панчев се съгласи, че има такова необходимост, защото земеделският производител не може сам да се противопостави на природа и бедствията. Чумата е огромен удар по стотици животновъди. Те не могат да си позволят да си направи застраховки, затова този фонд трябва да е с държавно участие.

“Корнелия Нинова яхва ли вълната на протеста на хората или има право да протестира против ефтаназията”, попита Беновска.

[ad id=“263680″]

Спас Панчев каза, че политиците когато имат възможност яхат протести. Правилният подход е опозицията да направи една кръгла маса за проблема и да извика правителството, за да се търси решениеПоведението на Корнелия Нинова намирисва на популизъм.

 За ролята на опозицията

“Аз предложих дори и в опозиция да се работи по важни теми за страната с управляващите за преодоляване на бедността, за проблемите в здравеопазването, да има компромис и общи идеи. Аз бях упрекнат, че натискам едва ли не БСП да прави широко правителство. Опозицията има възможности да работи за избирателите и трябва да използва тези четири години като хоризонт от време, а не само да изморяваме хората с упреци към управляващите“, заяви Спас Панчев.

 Подготовката за следващите местни избори

“Къде ще се кандидатирате за местните избори и ще имате ли успех сами или ще се коалирате с някого”, попита Беновска.

Спас Панчев каза, че ще направи опит със земеделците от другите три съюза БЗНС на Николай Ненчев, Обединени земеделци на Петя Ставрева и ЗНС на Румен Йончев да отидат заедно на изборите. Но до момента земеделците не могат да се съберат заедно дори на емблематични дати.

 Оценката за управлението

“Вашият един глас важен ли е за ГЕРБ”, попита Беновска.

Спас Панчев каза, че не вярва, че гласът му е от значение. Той призна, че е подкрепил Закона за горивата, защото нещата трябва по закон да стават. 8-10 милиарда годишно отиват в сивия сектор като загуба от мита, акцизи, ДДС, кражби от НЗОК. Ако едно правителство успее да се справи с тези проблеми и тези пари влязат в бюджета на държавата, Спас Панчев е сигурен, че пенсиите ще бъдат двойно по-високи, а средната работна заплата ще бъде поне с 50% по-висока. Според него, пари има, но трябва да има ред и правила в държавата.

“Одобрявате ли действията на премиера Борисов и коалиция по време на европредседателството или сте съгласен с критиките на Нинова”, попита Беновска.

Спас Панчев отговори, че шест месеца е кратък период от време да се направи нещо съществено . Председателството беше успешно за България и за Западните Балкани. Срещата във Варна с Ердоган беше голям успех. Сега мигрантският поток не застрашава България.

“Ако бяхте в коалицията с БСП, щяхте ли да изкажете така свободно тази оценка или щяхте да замълчите”, попита Беновска.

Когато си в коалиция трябва да се съобразяваш със становището на големия коалиционен партньор, призна Спас Панчев.

Политиката и масонството

“Вие сте известен представител на масоните. Разговаряте ли по между си и оценявате ли вътрешнополитическата ситуация в България? Каква е оценката на масоните за управлението на Борисов?”, попита Беновска.

Спас Панчев каза, че в масонството за политика не се говори. Това е забраненоСамо двама-трима президенти на САЩ не са били масони. Не случайно от 29, 21 премиери на България до 1944 години са били масони. Личната оценка на Спас Панчев е, че премиерът Борисов е добил опит и самочувствие пред колегите си в Европа и счита, че има нужна от опозиция, която да го подкрепя с добри идеи да работи за хората, Борисов ще бъде по-успешен за България.

“Конструктивна опозиция ли е Корнелия Нинова”, попита Беновска.

“Бългрия има нужда от опозиция, която да работи за народа си, да търси пътища и мостове, а не да критикува постоянно”, обобщи Спас Панчев пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 15 юли 2018 година. Той подари книгата си на Беновска с пожеланието да надникне в един нов свят на филателията и пощенската марка. Беновска по традиция върна жеста с книгата “Беновска пита Ахмед Доган” и една здрава, българска ябълка. Спас Панчев отчете ролята на Доган за етническия мир в България между християни и мюсюлмани.


image0 (9K)