Спасителят Кирил Петков разказва включително и с финансови подробности за спасяването на Боян Петров

Спасителят Кирил Петков: Недоволни сме, че не можахме да намерим Боян! Шиша Пангма е много страшен терен. Връщайки се в България нашите планини ми изглеждат като градини. Това заяви Кирил Петков, който заедно с баща си Петко Петков, участва в спасителната операция за алпиниста Боян Петров в Хималаите.

[ad id=“225664″]

„Баща ми, който има дългогодишен опит в спасителни операции по цял свят, ми каза, че тръгва за Непал, защото получават различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайският посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи“, разказа Петков пред bTV.

„Хеликоптери на Китай никога не бяха летели през границата с Китай. Това беше прецедент. Нашите институции също много помагаха. Министър Екатерина Захариева лично беше на телефона, както и Румяна Бъчварова. Всички говорихме тази вечер. Проведохме над 50 разговора“, обясни той.

Петков разкри, че разрешението за полет на хеликоптерите е било за височина до 6700 метра.

„Пилотите сами решиха да се качат до 3-ия лагер на 7400 метра. Там кислородът спира. Пълнят ти се дробовете и не влиза кислород. Без аклиматизация не може, а когато се отворят двата прозореца, а ние летяхме с отворени, за да видим всеки пиксел, спира кислородът. Баща ми е бил в много мисии и е свикнал. За мен беше за първи път. Усещането е, че има липса на кислород. Усещаш как ти се доспива. Там всяка една малка грешка ти коства живота“, категоричен е Кирил Петков.

[ad id=“263680″]

„Това поле е като минирано. Изглежда като полянка засипана със сняг, а отдолу има цепнатини по 20 м. Ние се убедихме, че Боян го няма на повърхността, но няма как да знаем къде е пропаднал. Огледахме с хеликоптерите много внимателно под скалите, гледахме на всички места, на които може да е попаднал. Направихме снимка на местностите и беше огледана пиксел по пиксел. После китайската група обходи местата. Хеликоптерът пък прелетя над самия връх – на 8100 метра височина“, обясни още той.

„Недоволни сме, че не можахме да го намерим. Но две неща много ни харесаха – накрая командирът на Китай каза – да знаете, че от днес нататък между Китай и Непал няма граници що се отнася до спасяването на човешки живот. Направихме една възможност за всички алпинисти, които имат нужда от помощ, двете страни да се координират“, посочи Кирил Петков.

[ad id=“236993″]

По думите му, Китай са изпратили едни от най-добрите си катерачи, а непалски шерп е изкачил Шиша Пангма и от двете страни, което е уникално. Петков подчерта, че цялата операция е струвала 65 000 долара, но нито долар от тях не е платен с държавни пари.

„Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите. Търсенето на Боян показа, че българската администрация, както и непалската и китайската, могат да бъдат абсолютно ефективни в такива моменти. Непал поискаха 200 хил. долара, но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Нито стотинка не е била използвана от българската държава. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му Радослава Ненова направи“, каза още Петков.

http://BNews.bg

 


image0 (9K)