Спасен живот: Как Иван, който живееше на пазара в „Младост“ 1, намери работа и дом

Как Иван Иванов, който месеци наред е спял на пазара в столичния квартал „Младост” 1, намери работа и дом? След като родителите му си отиват, а сестра му не се интересува от съдбата му, той остава на улицата. Среща обаче Милена Момчилова, която повежда битка за спасяването му с институциите, и днес Иван си има работа и дом.

Иван се появява на пазарчето в „Младост”1 в края на юли 2014 г. и заживява там. Спи между масите. Милена разбира за него, когато дъщеря й я моли да му намерят дрехи и да му помогнат.

„Стоеше в най-голямата жега в края на юли, облечен в дебели якета, а лицето му беше в рани от силното слънце. Той умираше пред очите на всички. Състоянието му се влошаваше драстично”, разказа Милена в предаването „Тази сутрин” по bTV.
[ad id=“225664″]
Тя започва да прави опити да му помогне през социалните служби на дирекция „Социално подпомагане” в „Младост”. Оказва се, че социалните работници, както и полицаите от Седмо районно много добре знаят за случая. „Правили са опити да го приберат, но той не им е съдействал и понеже не е агресивен, го оставяха да стои на пазара”, разказа Милена.

След като тя повежда битка и никоя институция не иска да съдейства, след като е поровила в интернет, Милена разбира, че Законът за здравето дава възможност, ако човек си причинява сам вреда и не го осъзнава, може да бъде прибран за принудително лечение.

„Пуснах молба до Районната прокуратура и въз основа на това се задвижи цялата машина. Беше прибран в център за психично здраве, стоя там 6 месеца”, каза Милена.

След като обаче наближило времето Иван да поеме своя път, той се изправил пред проблема, че няма дом. „Социалните решиха да го настанят в дом за хора с интелектуален дефицит в Сливенско. Аз успях с някакви контакти да спра това отиване, защото аз и хората, които му помагахме, му станахме приятели. Той разчиташе на нас и ние нямаше как да проследим какво се случва с него толкова далеч”, обясни Милена.

[ad id=“225664″]

„След това решиха, че трябва да отиде с Дом за хора с интелектуален дефицит в Подгумер. След като отидохме с Иван, аз се ужасих от това, което видях. Иван категорично не беше за това място. То е бунище за изоставени хора”, категорична е Милена.

Четири месеца са водили битка Иван да излезе от Подгумер.

„Беше настанен в защитено жилище. Започна дело, трябваше да бъде поставен под запрещение. Адвокати поеха неговата защита без пари, а хората от пазара събраха пари за психологична експертиза. Сега той е абсолютно свободен човек”, обяснява Милена.

„Много хора ми помогнаха, за да му помогнем. Включиха се много мои съседи. Дариха пари. Иван дължеше над 1200 лв. за здравни осигуровки, издействахме му ТЕЛК, направихме му лична карта”, изреди Милена.

Сега Иван работи в защитеното жилище, в пералня. Работи и в строителна фирма и си мечтае за свое жилище. Не иска да си спомня за миналото и вече знае какво е да имаш приятели.

 

Източник: btvnovinite


image0 (9K)