Спартак навърши 103 години! Големият Кърк Дъглас и съпругата му – също столетница

Преди около 60 години, след като загуби желаната роля в историческия епос „Бен Хур“, Кърк Дъглас прие да изиграе робът бунтовник Спартак и стана един от най-известните актьори в целия свят.

Неговото истинско име е Исур Даниелович и е син на руски емигранти от еврейски произход. Роден е през 1916 година в Ню Йорк и всички го познават с името Кърк Дъглас.

На 9 декември той навърши зашеметяващата възраст от 103 години, а съпругата му по-рано тази година стана на 100. И двамата са в сравнително добро здраве, като се има предвид възрастта им и умът им остава в добро състояние.

Кърк Дъглас иска скромно тържество за 103-ия си рожден ден

Хората казват, че „няма нищо ново под слънцето“, но откакто съм се родил, планетата ни се е завъртяла около него 100 пъти. И при всяка обиколка наблюдавах как страната ни и целият свят се променят по начин, който родителите ми никога не биха могли да си представят. И продължавам да се изумявам с всяка следваща година, казва големият актьор.

Той е бил свидетел на някои от най-големите събития в историята на света. Роден през Първата световна война и участвал във Втората. Едва започнал актьорската си кариера, избухва войната и той се записва в армията. Там служи на подводница и почти умира, когато дефектно торпедо избухва твърде близо до подводницата. Дъглас успява да се спаси и след като прекарва известно време в болница, е освободен от армията.

След като се прибира от военната служба, Кърк Дъглас става професионален актьор и участва в много роли на сцената и на екрана. През 1949 г. получава първата си номинация за „Оскар“ и се превръща в голяма холивудска звезда.

В края на 50-те години, по време на Студената война, в Холивуд започва гонение срещу хора във филмовата индустрия, които имат връзки с комунизма. На много творци им е забранено да работят и един от тях е сценаристът Далтън Тръмбо. Той създава сценария на „Спартак“, режисиран от Стенли Кубрик, но като за много филми преди това, включително класиката „Римска ваканция“, го прави под фалшиво име. Кърк Дъглас обаче отказва да позволи сценаристът да не получи признание и се бори името му да бъде включено в надписите на епичната лента. Това помага и на други творци да излязат от Черния списък.


„Спартак“ тръгва по кината през 1960 година, получава много добри отзиви и печели четири награди „Оскар“. Филмът обаче е обявен от някои групи за комунистическа пропаганда и започват протести пред кината, които го прожектират.

Макар никога да не печели нито една от номинациите си за „Оскар“, Кърк Дъглас остава един от най-обичаните актьори за всички времена и през 1996 г. получи почетен „Оскар“ за цялостно творчество.

Алеята на славата събра три поколения от фамилията Дъглас

„За да постигнеш каквото и да било, трябва да имаш смелост да се провалиш.“

Кърк Дъглас


image0 (9K)