Социологът Кольо Колев за възможните сценарии около новия кабинет

Президентските избори не са оцветили картата на България в червено. Гласовете за Румен Радев не са за БСП, вотът до голяма степен беше протестен. Това обясни в предаването „Офанзива“ по Канал 3 социологът Кольо Колев. По думите му, онова, което искат хората е промяна. Хората са ударили шамар на премиера Бойко Борисов, който се е държал като малко дете, което „е хвърляло часовника в земята“.

Колев очерта и възможните сценарии около новия кабинет. Той прогнозира, че е възможно Патриотичния фронт да излъчат едно временно правителство, свенливо подкрепено от големите политически сили, което може да се разпусне на 28 януари. Той обаче изключи варианта подобен сценарий да бъде разигран от Реформаторския блок. Причината е, че те са в насипно състояние.
Социологът не се ангажира с прогноза кой би спечелил едни нови парламентарни избори. До голяма степен при тях ще има една нова неизвестна и това е евентуалното въвеждане на мажоритарния елемент в законодателството, която вероятно ще залегне в законодателството на следващите избори. Дясното е в тежка криза, която произхожда от отношението им към властта. Те сгрешиха с това, че се залепиха за ГЕРБ и заради това изгубиха лицето си. Малко повече шанс имат от ДСБ, които запазиха част от облика си с дистанцирането си. При една мажоритарна система те не биха имали шанс, защото ще им трябват 7 процента, при пропорционална биха влезли.
При пропорционална система биха спечелили ПФ, те ще бъдат непреодолима сила и ще са ключ към съставянето на управляващо мнозинство. Другият въпрос, кой би имал повече – БСП или ГЕРБ, след този удар на президентските избори, хората на Борисов ще имат по-малко от левицата, която излиза от реанимация. При мажоритарна система не се знае кой и какво, каза Колев. Голямата енигма ще е Слави Трифонов, ако не участва той ще имаме – БСП, ГЕРБ и ДПС, три партии, които са поставени в невъзможност да съставят кабинет и тогава остава вариантът – избори до дупка. Молете се политиците да проявят здрав разум, обобщи Колев.


image0 (9K)