Социалният министър: Предложението за болничните подлежи на обсъждане

Предложението първият ден от болничните да не се плаща все още подлежи на обсъждане, потвърди министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По думите му целта е да се прецени дали това е единствената адекватна мярка срещу злоупотреби, съобщи БНР.

„Социалното министерство подкрепя предложението първият ден от болничните да не се плаща, но трябва да се търсят и други варианти чрез засилване на контрола и други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените“, подчерта министър Бисер Петков:

„Има възможности да се търси решение и с намаляване на срока на броя дни, които личните лекари могат да издават на болните лица, сега той е 14 дни, може да се ограничи до седем“, каза още той.

По повод символичните протести на социалните работници в страната с настояване за 1000 лева стартова заплата и увеличение на възнагражденията, ресорният министър посочи, че вече е направил предложение за промяна в бюджета на Агенцията за социално подпомагане:

„Министерството е предложило увеличението да бъде с 15 %, да се стимулират хората да продължат да работят, да остават в системата“, каза Петков.

„Предстои допълнително регламентиране на нормативната база и финансовите продукти, за да не се стига до ситуацията държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове след няколко години, да са по-малко от една пенсия, както предупредиха финансовите експерти“, изтъкна още Бисер Петков.


image0 (9K)