Социалният министър: Няма проблем със стабилността на пенсионната система

Няма проблем със стабилността на пенсионната система, заяви пред Нова телевизия социалният министър Бисер Петков. Изказването му е по повод информации, че парите за пенсии са гарантирани до 2040 година. След това обаче работещите щели да се изравнят с пенсионерите.

[ad id=“236999″]
Статистиката на НОИ през последните години показва, че работещите в България са почти колкото пенсионерите у нас- 100 работещи издържат 79 пенсионери.

Парите за пенсии у нас идват от бюджета на НОИ и от субсидия от държавния бюджет. За миналата година от общо 9,5 млрд. лв. за пенсии 5 млрд. лв. са дошли от пенсионните ни вноски, а останалите 4,5 млрд. лв. – от бюджета на държавата.

Затова възниква въпросът, след като процентът на работещите и пенсионерите през годините почти ще се изравнява, как ще се гарантират парите за пенсии.

„Стабилността на пенсионната система е гарантирана от държавата. Така че опасения за това, че няма да има пари за пенсии след 40 години са неоснователни”, заяви Бисер Петков.
Видно е от сметките, че за да може пенсионната система да се самоиздържа изцяло, вноската за пенсия трябва да се вдигне от 18,8% на 33%.
И в други страни от застаряваща Европа пенсионните системи са на дефицит.
Президентът на КТ „Подкрепа” твърди, че един от тях е свързан с вноската за допълнително пенсионно осигуряване на родените след 1960 година.


image0 (9K)