Социалният министър Бисер Петков съобщи важна новина за бъдещите пенсионери

Пенсионните фондове ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на втората пенсия. Независимо от доходността, която дружеството е постигнало, то ще трябва да гарантира сума, изчислена върху всички внесени осигуровки.

Освен това втората пенсия не може да бъде по-малка от 20 процента от минималната пенсия за стаж и възраст, което в момента прави по около 40 лева на месец.

Първите с право на втора пенсия са жените, родени през 60-та година, които в края на 2021 година ще навършат пенсионна възраст, а три години по-късно и мъжете, също родени през 60-та година. Те ще подпишат договор с пенсионните дружества, за да изберат как искат да получават втората си пенсия. Вариантите са пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от натрупаните средства по индивидуалната партида.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

[ad id=“225664″]

Правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето – това е единственото условие. По желание на осигуреното лице се предлага всъщност, при едно условие – че има достатъчни натрупвания по партидата…, пенсията да му се отпусне една година преди навършване на пенсионната му възраст„, каза министър Петков.

[ad id=“263680″]

Допълнителните пенсии ще могат да се наследяват. Във всяко пенсионно дружество ще бъде създаден специален резерв за гарантираното им изплащане.


image0 (9K)