София прегря от мигранти. Бизнесът в района ЦУМ фалира, заради тях.

Присъствието на мигранти, което е съсредоточено основно на столичния булевард „Мария Луиза“ е започнало да фалира бизнеса в района.

Много от обектите им са затворили врати, тъй като се е забелязвало масово оттегляне на клиентелата през последните две години.

Причината била голямото струпване на чужденците, предимно от арабски произход, които денонощно скитат по тротоарите.

„Магазините за хранителни стоки затварят врати, а на тяхно място се появяват обекти с надписи на арабски. Хората ги е страх да пазаруват от тук. Избягват и да минават, ако са пеша. На този булевард вървят единствено дюнерите, заложните къщи и интернет телефоните, по които чужденците се обаждат на близките си зад граница“, обяснява пред „Монитор“ продавачка от един от последните останали български магазини.

Жената на няколко пъти е ставала жертва на грабежи от чужденци. Те я заплашвали с нощ и отмъквали оборота й. Често крадяли и алкохол.

„Почти ежедневно има полицейски акции тук, но няма видим резултат. Докато полицията е тук, те се крият, щом си тръгнат, те отново излизат по тротоарите. Вечерно време е невъзможно да видиш нещо различно от чужденци и проститутки от ромски произход, които седят на всеки ъгъл“, разказаха още търговци.

Сред закъсалите за клиенти е и емблематичният хотел „Lion“, който се намира точно на Лъвов мост. Сградата е луксозна, а за ремонта й са хвърлени стотици хиляди левове. Въпреки това посетители има все по-малко. Най-вероятно и това е причината зданието в центъра на София да се продава за 2,2 млн. лв.

„Хотелът се посещаваше предимно от чужденци. На самата станция на метрото е, удобно е, подсигуряваме и трансфер до и от летището. Въпреки това обаче все по-малко хора идват. Притесняват се от среднощните сбивания и кланета, които стават на метри от хотела, както и от хората, които постоянно гастролират тук“, обяснява служителка в хотела.

Тя разбрала от медиите, че сградата се продава. Нямала точна информация каква е причината, но предполага, че именно насищането с мигранти в района спомага за това.

Източник: Днес.БГ


image0 (9K)