Софиянски: Шенген трябваше да е приоритетът на срещата на евролидерите в София

„Трябва на всяка цена да влезем в Еврозоната“, категоричен бе бившият служебен премиер и кмет на столицата

[ad id=“225664″]

„Успяхме да наложим приоритета си на срещата на Върха в София. Дали обаче присъединяването на Западните Балкани е нашият приоритет или има и по-важни приоритети? Шенген трябваше да е основния приоритет.“ Това каза бившият служебен премиер и кмет на София Стефан Софиянски в ефира на Канал 3.

„Европа трябва да реши вътрешните си проблеми и тогава да мисли за присъединяване. Шенген е една разлика между жителите на ЕС и затова трябваше да се постави тази тема. Българските политици определиха грешно приоритетите. Много по-важно беше да се изгладят вътрешните проблеми и Шенген да отпадне”, добави бившият премиер.

[ad id=“263680″]

„За АЕЦ Белене сме изпуснали всички срокове и няма да може да се развие, той трябваше да се развие при влизането на България в ЕС. Изпуснахме и Южен поток. Ние сме си виновни, трябваше да се наложим за Южен поток. Сърбия, Австрия и Италия също имаха интерес и можеха да се наложат Южен поток“, каза още Софиянски.

[ad id=“236993″]

„Трябва да на всяка цена влезем в Еврозоната. В икономическо измерение обаче трябва да се подготви икономиката и гражданите. Икономиката е първата, която ще понесе удара и затова тя трябва да се подготви, затова и тя трябва да има ръст. Така не би трябвало да има промяна в цените. Смятам, че първо трябва да излезем от валутния борд и Централната банка да обяви курса на българския лев. Трябва да се търси благоприятен курс за лева. Това е единственият начин да се качи стандарта на хората. Трудно е да се каже дали ще е лев-евро, банката го изчислява, това са сложни процеси”, разясни бившият столичен кмет.


image0 (9K)