Софийска адвокатска колегия: Осъществява се недопустим натиск върху адвокатите!

Категорични сме, че процесуалните норми дават възможност да бъдат събирани относими и релевантни доказателства за разкриване на обективната истина по едно дело, без да бъде прилаган подобен недопустим репресивен подход към адвокатите като защитници на правата и законните интереси на гражданите, който подход грубо погазва основни човешки права.

В нарушение на Закона за адвокатурата и на инструкциите на главния прокурор на републиката, според които не подлежат на обиски адвокатските кантори. Според член 33 в закона за адвокатурата – адвокатски книжа не подлежат на изземване. Точно такива действия – претърсване и изземване на документи, се опитват да извършат в адвокатското дружество на Карадалиев и партньори.

В дружеството участва Стоян Стоянов. Той се занимава с търговско и данъчно право. Следствените служители не са се съобразили с възраженията на Стоянов, както и на дошлите на място в помощ известни адвокати Александър Пелев и Владо Дончев.

Оправдали са се, че претърсват обитавано жилище, въпреки ясните табели и на външния вход, и на входа на кантората, че това е адвокатско дружество, разказват потърпевшите. Напомняме, че преди дни по подобен начин започнаха действия и производства срещу Ирен Савова – една от адвокатките на кмета на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Тя води делата им в европейския съд в Страсбург, които те без съмнение ще спечелят и от джоба на данъкоплатеца ще се платят стотици хиляди евро. В случая със Стоянов и колегата му Карадалиев се подозира връзка с друг широко отразен медийно скандал – Дунарит. За случая бяха алармирани всички институции в ресора, включително Висшия адвокатски съвет и Софийска адвокатска колегия.

Така, във връзка със скандалните деяния, Софийската адвокатска колегия излезе с официално становище, в което определя като репресия претърсвания и изземвания от всякакъв характер в кантори и жилища на адвокати в разрез с правилата на българското законодателство и в частност, в нарушение на чл. 33 от Закона за адвокатурата, който забранява преглеждане, копиране, проверка и изземване на адвокатски книжа и компютърни конфигурации.

*публикуваме целия текст на декларацията без редакторска намеса:

„По повод проведени на 19.12.2018 г. претърсвания в адвокатска кантора и домове на практикуващи адвокати в град София Софийският адвокатски съвет остро изразява своята тревога от извършените процесуално-следствени действия от разследващи органи в помещения, ползвани за адвокатски кантори с оглед на изричната законова забрана, установена в чл.33 от Закона за адвокатурата за преглеждане, копиране, проверка и изземване на адвокатски книжа и компютърни конфигурации.

Законодателят е гарантирал в най-голяма степен опазването на адвокатската тайна и доверителните отношения между адвокат и клиент като едно от най-значимите правни достижения, включително и чрез забрана адвокатът да бъде разпитван в качеството на свидетел за обстоятелства, които са му били поверени от клиент.

При така установените законови стандарти за упражняване на адвокатската професия и опазване на професионалната тайна е необходимо всички действия по всяко едно разследване да се извършват при стриктно спазване на закона, още повече че в служебните помещения на адвоката се съхраняват книжа на повече от един клиент и подобни действия създават опасност за нарушаване на прокламираното в Конституцията на Република България основно право на защита на всеки български гражданин.

Категорични сме, че процесуалните норми дават възможност да бъдат събирани относими и релевантни доказателства за разкриване на обективната истина по едно дело, без да бъде прилаган подобен недопустим репресивен подход към адвокатите като защитници на правата и законните интереси на гражданите, който подход грубо погазва основни човешки права. Така се поражда сериозно съмнение за нарушаване на адвокатската тайна и осъществяване на недопустим натиск върху адвокатите.“

http://BNews.bg


image0 (9K)