Сотир Цацаров: Иван Гешев има лице, Лозан Панов няма гръбнак

Интервю на Илиана Беновска с главния прокурор Сотир Цацаров след кръгла маса за киберсигурността, организирана от КРИБ на 17-ти септември 2019 г.

Илиана Беновска: Г-н Цацаров, скоро ще напуснете прокуратурата, доволен ли сте от реформата, която направихте във ВСС?

Сотир Цацаров: Реформа във ВСС не мисля, че съм направил, предлагани са реформи от името на прокуратурата. Мисля, че каквото успях да направя успях, каквото не успях, ще го направи колегата, който ще бъде избран след мен.

Илиана Беновска: А Лозан Панов продължава да присъства като главен герой с политическа окраска, не успяхте да се преборите с това магистратите да нямат …

Сотир Цацаров: Не ми е било цел да се преборя! Считайте, че ако ми е било цел, сигурно съм щял да се преборя. Освен това ще ми позволите да Ви коригирам – не бих го нарекъл „герой“. Нека да оставим темата за г-н Панов, тази тема сама ще намери своето решение във времето. Да оставим времето да се произнесе кой прав, кой крив. Навлизането в нападки не е най-доброто.

Илиана Беновска: Трябва ли магистратите да политизират, както той го прави непрекъснато?

Сотир Цацаров: Когато не могат друго, когато ги е страх от друго, когато са обсебени от страхове и влияния, не им остава нищо друго освен да политизират.

Илиана Беновска: Визирате Панов или и други?

Сотир Цацаров: Никого не визирам. Визирам …

Илиана Беновска: Който се разпознаем?

Сотир Цацаров: Който общо взето се разпознава в тези думи. Аз веднъж го казах – съдията, пък и не само съдията, от един негови думи, че той няма гърба на румънския главен прокурор или нещо такова, визираше доколкото си спомням президента на Румъния и съответно нашия президент …

Илиана Беновска: Кой „той няма“?

Сотир Цацаров: Това бяха думи на г-н Панов. Казах ясно – на съдията, пък и не само на съдията не му трябва гръб, трябва му гръбнак. Имаш ли гръбнак, ще се оправиш! Но пак казвам, нека да не отиваме в сферата на персоналните нападки.

Илиана Беновска: Добре, но магистратът трябва да има и лице, какво е лицето на Иван Гешев?

Сотир Цацаров: Аз съм казал мнението си за г-н Гешев още в началото на тази кампания. Казвам ясно, че г-н Гешев има моята подкрепа, казвам ясно, че ще дам своя глас в подкрепа на г-н Гешев, казвам ясно, че ще дам този глас и ако се налага да гласувам втори път за Гешев. Казано по друг начин – аз считам, че това е добър избор за българската прокуратура.

Илиана Беновска: Може ли като главен прокурор да Ви сезирам за нещо, Вие сигурно сте обърнали внимание, аз съм собственик на радио и ако не се спазва законът от всички медии, които са електронни тук, те ще бъдат спрени от излъчване, не са спазени изискванията на Закона за радио и телевизия, да не влизам в детайли.

Сотир Цацаров: Контролни органи са КРС и СЕМ!

Илиана Беновска: Да, точно така, обаче аз Ви казвам, че Вие ще установите, че не са били спазени изискванията на закона. Това означава ли, че лицензът на държавното радио трябва бъде отнет, или ще му бъде индулгирано това нарушение, защото то е държавно, виждаш ли, а другите, частните ще бъдат санкционирани?

Сотир Цацаров: Не бягам въобще от отговора на Вашия въпрос, територията, за която аз и колегите ми отговаряме, е наказателно-правната. Ние започваме наказателно производство за престъпление.

Илиана Беновска: Вие там ще установите това, което Ви казах!

Сотир Цацаров: Но Вие ми задавате въпрос, който е свързан с правомощия на съвсем други органи, това не е работа на прокуратурата.

Илиана Беновска: Или кратко да го перифразирам, ако не се предприемат действия по отношение нарушаване на Закона за радиото и телевизията от страна на БНР и неговото ръководство и КРС и СЕМ не го санкционират по съответния законов начин, прокуратурата ще образува ли проверка защо КРС и СЕМ не го правят?

Сотир Цацаров: Прокуратурата може да образува проверка, но какви ще са изводите от тази проверка трябва да разполагаме с факти. В конкретния ние разполагаме с факти. Мисля, че подходихме с оглед цялото и обществено напрежение, и обществена дискусия, за да представим пълния обем факти, който е в резултат на тази проверка, извършена в момента. Но ще го повторя за трети път, за нас, а и не само за нас, а и за контролните органи, извършвали проверката, е налице спиране на излъчването, което е по разпореждане на директора на Дирекция „Техника“ …

Илиана Беновска: В нарушение на закона, пак повтарям!

Сотир Цацаров: И това спиране на излъчването всъщност представлява спиране на програмата, а не липса на техническа възможност. Техническата възможност съществува!


image0 (9K)