Сорос: Facebook и Google са заплаха за обществото

Милиардерът Джордж Сорос изрази остри критики към Google и Facebook, като ги обяви за „вредни за обществото“.

[ad id=“225664″]

Според него двете компании пречат и на иновациите, съобщава онлайн изданието BusinessInsider, цитиран от VESTI.

„Социалните мрежи влияят на начина на мислене на хората и на тяхното поведение, без те дори да осъзнават това“, казва Сорос по време на Световния икономически форум в Давос. Според него социалните мрежи имат сериозни последици върху демокрацията и независимостта на демократичните избори.

Сорос също така смята, че Facebook и Google „са се превърнали в мощни монополи и са станали пречка на иновациите. Те са причина за проблеми, за които едва сега започваме да осъзнаваме“. Милиардерът обвинява социалните мрежи и в манипулация на потребителите си, използване на техните данни за комерсиални цели и дискриминират в цените, за да задържат за себе си по-големия дял от ползите и да споделят по-малко с потребителите. Той казва още, че Facebook и Google на практика контролират над половината от целия бизнес с онлайн реклама.

[ad id=“263680″]

„Силата да оформяш мнението и вниманието на хората се концентрира в ръцете на няколко компании. Нужни са истински усилия да се заяви и отстоява това, което Джон Стюарт Мил нарече „свобода на съзнанието“. Има възможност, че веднъж загубили го, хората, които растат в дигиталната ера, ще имат трудности да си го върнат. Това може да има сериозни политически последици. Хората без свобода на съзнанието могат лесно да се манипулират“, предупреждава Сорос.

Той казва, че има и още по-опасен проблем на хоризонта. „Може да има алианс между авторитарни държави и тези големи, богати на данни ИТ монополи, който да събере системите на корпоративно следене с вече развитите системи на шпионаж. Това може да създаде мрежа от тоталитарен контрол, който дори Олдъс Хъксли или Джордж Оруел не са могли да си представят“, казва Сорос.

Според него това може да се случи първо в Русия и Китай. Той обаче критикува и „американските ИТ монополи, които вече се изкушават да се компрометират, за да влязат в тези големи пазари“. Сорос смята, че има връзка между доминацията на платформите и увеличаващото се ниво на неравенство. Според него „интернет монополите никога не са и никога няма да имат желание да защитават обществото от последиците от собствените си действия“.

Сорос смята, че отговорността е на институциите и регулаторите да защитят обществото. Той критикува регулаторите на САЩ, като казва, че според него те не са достатъчно силни да се справят с политическото влияние. Според него Европейският съюз има по-добри шансове, защото няма собствени подобни гиганти и има по-добри закони и по-различна дефиниция за монопол.
dunavmost.com


image0 (9K)