Сорос с квота от 30% в групата, която ще прилага Истанбулската конвенция

Oт 10-членната дамска група GREVIO, която ще следи за спазването на Истанбулската конвенция, три са пряко свързани със структури на милиардера Джордж Сорос, разкрива „168 часа“.

[ad id=“225664″]

Първият вицепрезидент на организацията, малтийката Марселин Науди, в биографията си е посочила, че една от книгите й през 2006 г. е спонсорирана от „Отворения университет“ на милиардера в Будапеща.

За разлика от нея, цялата кариера на колежката, й сръбкинята Биляна Бранкович, представяща се за международен консултант и джендър-експерт, е свързана със структури на „Отворено общество“.

Началото вероятно е поставено още през 1994 г., когато тя участва в уъркшоп, организиран от фондацията на Джордж Сорос в Чехия и американския университет „Джон Хопкинс“.

[ad id=“236993″]

През 2002 г. Биляна Бранкович става автор и координатор на проекта „Кампания срещу сексуално насилие срещу юношите“, подкрепен от „Отворено общество“.

Три години по-късно тя е подготвя национално изследване, част от международен проект „Насилието срещу жени“, като там участва и Мрежата за жени на „Отворено общество“.

През 2006 г. Бранкович участва в ново изследване, отново издадено от Института на Сорос в Будапеща.

Другият член на GREVIO, албанката Ирис Луараси, има не по-малко впечатляващ стаж от сръбската си колежка. В биографията си самата тя е отбелязала, че между 2004 и 2015 г. плътно работи за фондацията на Сорос.

[ad id=“236999″]

Година преди това тя е започнала дейността си в структурите му, участвайки в проект за наблюдение и оценка на програмите за жените в Албания.

В биографията си е посочила, че е работела за подобряване на джендър-равенството и засилване икономическата роля на жената в селските райони.

През 2012 г. участва с още един проект, финансиран от фондацията на милиардера в Ню Йорк.

Да се мисли, че Джордж Сорос прави нещо, без да има интерес, е утопия. Особено след разкритията на „Ди Си лийкс“ за участието на шефове на негови структури в размириците в Украйна.

Така и не стана ясно защо те действат в пълен синхрон с американския посланик там по време на събитията. „Ди Си лийкс“ публикува документи и какви пари са раздавани на неправителствени организации в различни страни по света, за да рекламират новата власт в Украйна. Как са създавани досиета на противниците й в отделните държави и т.н.

[ad id=“237001″]

Още по-необичайна бе ролята на Сорос и в мейлите до Хилари Клинтън, от които стана ясно, че филантропът се държи менторски с нея.

„Ди Си лийкс“ публикува документи от 2011 г., когато тя е държавен секретар. Един от тях е писмо, което съветникът на милиардера Джонас Ролет пише до съветника Хилари – Ричард Верма.

[ad id=“218001″]

В него Ролет описва ситуацията в Албания, корупцията на министър-председателя и предлага: “Мисля, че трябва бързо да се направят две неща. Да се използва международен натиск и да се окаже влияние върху премиера Бериша, а също и върху лидера на опозицията Еди Рама, за да прекратят демонстрациите и да снижат тона в публичното пространство. И освен това да се изпрати там медиатор.”

В резултат на кореспонденцията е изпратен посочения от човека на Сорос медиатор Мирослав Лайчак.

Източник: 168chasa.bg


image0 (9K)