Созопол въвежда синя зона, таксуването ще е електронно

Созопол е поредният курорт на Черноморието, който ще въведе синя зона. Общинският съвет даде зелена светлина за закупуването на електронната система за таксуване, съобщи dir.bg.

Зоната за платено паркиране ще е само в Стария град, а плановете са да се регламентира влизането и престоя на автомобили, за да не се получава хаос в разгара на летния сезон.

На входа на Стария град, откъм военните поделение ще се монтира бариера и електронно табло, което ще показва колко са свободните места. Подобно табло ще има и в центъра на града. Таксуването ще е изцяло електронно, ще се избегне субективният елемент, който създаваше проблеми преди години.

Идеята на кмета Панайот Рейзи е да се осигури известен реверанс за туристите и осигури двучасов безплатен престой в зоната. След това всеки час ще се заплаща по един лев. Живущите в Стария град ще могат да закупят годишни карти, които ще са на съвсем символични цени – около 10 лева за сезон, уточни Рейзи.

Тези, които нямат имот могат да си закупят гарантирано паркоместо за сезона срещу 270 лева. Предложението е иновативно и по този начин не е внедрено в нито един черноморски курорт.


image0 (9K)