Сова Харис: При избори днес ГЕРБ взимат 24 процента, БСП – 19

При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия.

[ad id=“225664″]

Високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата. Нагласите на симпатизантите на социалистическата партия са като непосредствено преди предстоящи парламентарни избори. Обаче

с твърдата си политическа линия БСП провокира привържениците на големия си опонент.

Това сочат резултати от социологическо проучване на обществените нагласи, направено от „Сова Харис“.

Изследването е проведено между 8 и 14 септември 2008 г. В него са участвали 1000 души над 18-годишна възраст.

Мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и по същество съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва. Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП.

Тези, които смятат, че следващо парламентарно мнозинство трябва да състави ГЕРБ, са 31.4% срещу 27% – че това трябва да направи БСП. За отбелязване е обаче

процентът на онези, които не могат да преценят кой да управлява страната – 41.6%.

[ad id=“263680″]

Имащите доверие на лидера на управляващите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на лидера на опозицията Корнелия Нинова, са 26%. Трети е Красимир Каракачанов, на когото се доверяват 24%.

Към момента имащите готовност (при извънредни парламентарни избори) да гласуват за

ГЕРБ са 24%,

а за Левицата – 20%.

Следват ДПС, които биха привлекли – 6.2% от гласовете,

Обединени патриоти – 4.7%,

Демократична България – 1.5%.

При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия.

Понастоящем за избирателите, намиращи се в политическия център, и двата най-масови политически субекта олицетворяват статуквото. БСП предложи политическа програма, която за първи път след прехода отваря диалог за по-дългосрочно развитие на страната.

Заложените идеи във „Визията“ допадат на значително мнозинство от избирателите.

Субектът на реализация на предложените идеи обаче остава неубедителен.

[ad id=“236993″]

Засега нито една от водещите политически партии не поражда достатъчно доверие, за да предизвика вълната на промените. За да се проведат радикални реформи в подредбата на държавата ни, от които очевидно имаме нужда, е необходимо управляващият субект да има подкрепата на поне около 2 милиона активни граждани. Логически това може да стане или

консенсусно между водещите политически сили, или с появата на нов проект,

който съществено да размести политическите пластове.


image0 (9K)