Совалката на Меркел

Срещата на ЕС на върха в Братислава може да се окаже съдбовна за бъдещето на ЕС, смятат редица наблюдатели. Тази седмица германската канцлерка Ангела Меркел тръгна на амбициозна европейска мисия преди Братислава.

Ангела Меркел прекосява една истинска маратонска седмица, през която има срещи с почти всички европейски лидери. Откъдето и да го погледнем, този демарш внушава, че тя се опитва да води Европа – или поне да координира усилията преди срещата на ЕС на високо равнище в Братислава на 16-ти септември. В понеделник италианският премиер Матео Ренци посрещна нея и френския президент Франсоа Оланд, тоест – събраха се трите големи държави, без напускащата Великобритания. Разбира се, за пред медиите те казаха, че решенията в ЕС се взимат от всички, а не само от големите, но на тяхната среща най-малкото бяха очертани важните теми: сигурността и общата отбрана, сътрудничеството между тайните служби в борбата срещу тероризма, кризата с бежанците, какво правим след Брекзита, икономическият план на Юнкер и борбата срещу младежката безработица.

Европейска мисия

Оланд, Меркел, Ренци: среща край остров Вентотене

Очевидно до края на седмицата германската канцлерка ще търси договорки за възможно най-бърз напредък по тези въпроси и с другите европейски лидери. Извън този дневен ред остава протоколната ѝ среща с британския принц Уилям по повод 70-годишнината от основаването на провинция Северен Рейн-Вестфалия – тази най-многолюдна германска провинция възникна именно по решение на британската окупационна власт след войната, затова принц Уилям дойде в Дюселдорф.

Днес Меркел е в Естония, утре в Чехия, а в петък във Варшава сигурно ще има трудни разговори с представителите на Вишеградската четворка, които не са съгласни с бежанската ѝ политика. Предвидени са още срещи с лидерите на Холандия, Финландия, Швеция и Дания, а в събота работен обяд с премиерите на Австрия, Хърватия, Словения и България с участието на Бойко Борисов. Без съмнение всичко ще се върти около трите големи кризи: бежанците, терора и Брекзита, а ключът към решаването им, който Меркел навярно ще препоръчва на всички свои събеседници се казва „единство”. Защото в крайна сметка на срещата на върха в Братислава ще става дума тъкмо за единството, тоест – ни повече, ни по-малко – за оцеляването на ЕС.

(Съвместно с „По света и у нас” на БНТ)

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)