Сняг на Шипка и Хаинбоаз, тежко остава в Северозапада – скъсани жици и паднали дървета в Петрохан

На двата старопланински прохода „Шипка“ и „Република“ вали слаб сняг, пътните настилки са заснежени и обработени, видимостта е добра. На двете автомагистрали „Тракия“ и „Марица“ превалява слаб дъжд.

Няма въведени ограничения за движение по двата аутобана.

Пътните настилки в гр.Шипка, Павел баня, Гурково, Мъглиж и село Ягода са заснежени и обработени.

Температурите в региона варират от минус 3 до плюс 4°.

Снеговалежи усложниха пътната обстановка в Северозападна България, като временно се наложи ограничаване на движението на тирове над 12 т по пътя между Видин и Монтана, а проходът Петрохан остава затворен.

В последните три дни в Северозапада валя дъжд, сняг и суграшица. В понеделнишкото утро задуха и вятър, заради когото се образуват заледявания на пътя. На територията на областта са аварирали и два тира.сня

Пътят Видин-Монтана е затворен в участъка Дунавци – Ружинци в посока Монтана поради снегопочистване. Заради паднали дървета проходът Петрохан остава затворен, съобщи Нова телевизия. Шофьорите могат да ползват алтернативни маршрути – път Е-79 от Монтана към Мездра и от там през Искърското дефиле или по АМ „Хемус“ до София и обратно.

Стотици дървета паднаха в прохода заради снеговалежите, като са скъсани и жици. Екипи на енергото отстраняват аварията.

За първи път виждам такава аномалия на времето. Това усложни обстановката, придружена със силен вятър. Не сме имали затворени участъци, имаме множество сигнали за паднали дървета. На главен път Е-79 има и малко срутище в близост до област София – едната пътна лента е затворена заради паднали камъни. Пътна полиция регулира движението“, обясни директорът на АПИ – Враца.

Остава затворен и пътят за Рилския манастир, където стана голяма свлачище. Разчистването на място все още не е приключило. „Има голяма вероятност от ново свличане“, заяви инж. Иван Досев от местното пътно управление.

По думите му дъждовете са причината за падането на огромната скала. Той уточни, че проектът не бил завършен – отново заради времето. „Бетонната стена изпълни функцията си и задържа целия откос, защото имаше вероятност да повлече целия път и масив“, заяви Досев.


image0 (9K)