Сняг и студ – ето какво е състоянието на пътищата

Жълт код – за опасно време с ниски температури, е обявен за по-голямата част от страната. В Югоизточна България и по Черноморието има предупреждение за силен вятър.

Към момента всички автомагистрали и първокласни пътища са отворени за движение. Причина за притеснение няма„. Това заяви пред БНР Денислав Пейчев – дежурен в ситуационния  център на Агенция „Пътна инфраструктура“. От агенцията не очакват сериозни проблеми през деня:

Всички машини по снегопочистване работят. Републиканските пътища са обработени. По тях може да се пътува внимателно, при зимни условия„, каза Пейчев. Той добави, че към момента няма места, за които се препоръчва да се избягват.

Поради навявания от сняг и образувани преспи е ограничено движението за всички МПС по пътя между граничните села Дуранкулак и Кардам. Остава и ограничението за тежкотоварни автомобили над 12 тона по пътя Добрич-Силистра. Има опасност от падащи камъни в прохода „Боаза“.

Пътят Ахтопол – Синеморец е затворен заради излезли води от коритото на река Велека. По отсечката се допускат само високопроходими автомобили, предупреждават властите. На място е изпратен екип от експерти, които трябва да преценят дали да бъде премахната пясъчната коса, за да се възстанови нормалното оттичане на реката.

В цяла София улиците са обработени със смеси срещу заледяване. Над 140 снегопочистващи машини са на терен, съобщават от Столична община. На Витоша е извършено опесъчаване и снегопочистване. Всички линии на обществения транспорт се движат по обичайните си маршрути. Аварийни екипи са реагирали на 4 сигнала за паднали на пътното платно клони на дървета.

Между 10 и 15 см сняг натрупа по проходите в Смолянска област. По данни на Областното пътно управление пътищата на републиканската мрежа са почистени и обработени с пясък и сол.

В Шуменско пет села са без ток, няма затворени пътища. В област Русе няма проблем с движението по „Дунав мост“ след вчерашните затруднения заради снеговалежа.

В Добрич и района се очаква силен североизточен вятър, който в откритите полета ще доведе до натрупване на преспи. Тази сутрин е подаден сигнал за закъсал микробус до село Сенокос, тръгнал да превозва пациент за хемодиализа.

Все още няма ток в някои села в област Монтана. Работи се по отстраняване на проблема.

В област Враца е обявен предупредителен код за очаквани ниски температури. Преодолени са проблемите с електроснабдяването на селища в общините Враца и Роман.


image0 (9K)