Снощният обир е бил на адрес, на който е регистриран касов център на БНБ и други търговски банки

Снощният обир от инкасо автомобил в София е станал на адрес, на който е регистриран съвместен касов център на БНБ с още няколко търговски банки, пише offnews.bg

На него е регистрирано Дружество за касови услуги АД. Председател на съвета на директорите на дружеството е подуправителят на БНБ Калин Христов, а членове са: Ивайло Матеев – изпълнителен директор на Обединена Българска банка, Недялко Михайлов – изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) ЕАД, Цветанка Минчева – директор Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк, Емил Христов – началник управление „Банкови операции“ на Банка ДСК, Ирина Марцева – главен секретар на АББ. Изпълнителен директор на дружеството е Любен Иванов.

Към момента не е ясно коя е фирмата, предоставяла инкасо услуга за центъра, като е вероятно да става въпрос и за повече от една охранителна фирма.

Дружеството е основано на 10 юли 2007 година, като всички участници в него са с равен капитал и със статут на “акционери със значително влияние “. Дружеството се занимава с приемане, обработка, съхранение, предаване и транспортиране на ценни пратки с банкноти и монети. Видно от Търговския регистър, дружеството извършва и дейности по пълнене на АТМ-устройства – или с други думи, от такъв център се зареждат банкоматите на съответните банки.

От записи на охранителни камери, запечатали грабежа, става ясно, че нападателите са четирима, като един остава в черен джип, който блокира инкасо автомобила. Нападението трае малко повече от минута. От кадрите става ясно също, че служителите на инкасо фирмата са изпълнили изискванията и не напускат автомобила. Любопитното в случая е, че охраната на касовия център не предприема нищо, за да осуети нападението. Служител на охраната се появява, едва след като нападателите изчезват.

Дружеството има и териториални поделения в страната.
Точно преди година на същата дата е извършен голям обир от инкасо автомобил в Плевен.


image0 (9K)